Just förberedelser var nyckeln när Alliansen bildades, menar tidigare C-ledaren Maud Olofsson. Alliansen var ett samarbete mellan C, KD, M och L som inleddes inför riksdagsvalet 2006, vilket ledde till en majoritet i valet och Reinfeldt blev då Sveriges statsminister. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Claudio Bresciani/TT

Tidigare C-ledaren Maud Olofssons varning till politikerna: ”Jag är extremt oroad”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalismen är under attack – och svaga minoritetsregeringar hotar viktiga reformer när ytterkanterna växer. Det säger den tidigare C-ledaren Maud Olofsson.

– Jag är extremt oroad över att alla politiska partier är så dåligt förberedda, säger Maud Olofsson, som numera sällan ställer upp i intervjuer, till SVT:s politikbyrån.

Alliansens mamma Maud Olofsson har lämnat partipolitiken och arbetar sedan 2012 som ordförande i branschorganisationen Visita. Hon anser att den rådande politiska situationen är bekymmersam utifrån ett näringslivsperspektiv eftersom den hotar företagsvänliga reformer så som äganderätten och skatter som värnar jobb och foretagande.

– Jag är orolig över att det blir så svaga minoritetsregeringar att det inte går att få igenom någon reformagenda överhuvud taget. Det är inte bara att sätta sig ner efter valet och se vad man kan hitta på då, det krävs förberedelser, säger hon.

”Både höger och vänster är konservativa krafter”

Just förberedelser var nyckeln när Alliansen bildades. Men i dag har både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna växt, och Maud Olofsson anser att M och KD dragit åt höger samtidigt som S och MP dragit åt vänster. Något som gjort att den politiska mitten försvagats.

– Jag är rädd att liberala reformer inte blir av. Både höger och vänster är ju konservativa krafter. Var tar de liberala krafterna vägen när ytterkanterna får så stor plats? Ytterkanterna tar ju inget ansvar för helheten. Det är i den politiska mittfåran man hittar kompromisser och det kommer vara nödvändigt även framöver, säger Maud Olofsson och tillägger:

– Liberalismen var ju en positiv tanke. Och har varit länge. Men den är under attack.

Maud Olofsson hade inte möjlighet att medverka i det senaste avsnittet av Politikbyrån men ger ändå en webbexklusiv intervju där hon ger sin syn på dagens politiska situation.

På 90-talet, innan Alliansen bildades, samarbetade C med S. Brytningen föregicks av ett idogt arbete kring partiets ideologi.

– När jag tillträdde som partiledare var det nästan så att vi inte fick kalla oss borgerliga, vi var icke-socialister. Och vi fick inte kalla oss liberala för det var ett skällsord i Centerpartiet.

– Det var en lång resa där vi gjorde ett tungt värderingsarbete där vi gick igenom på djupet vad som höll samman centerpartister.

”Därför C är så starkt i sin aversion mot SD”

Bland de gemensamma värderingarna nämner Maud Olofsson bland annat företagandet, hållbarheten och det sociala ansvaret.

– Vi hade tappat orienteringen i samarbetet med sossarna och var pressade. Och det här grovjobbet har hjälpt Annie och partiet att stå stabilt i sina värderingar i dag.

– Det är också därför Centerpartiet är så starkt i sin aversion mot både vänster och höger, inte minst mot SD.

Maud Olofsson vill inte kommentera dagens partipolitik men konstaterar att den strategi som C har just nu är densamma som partiet diskuterade när hon tog över som partiledare 2001.

– Vi sa att vi ska bli en stark mittenkraft, vilket var en av anledningarna till att vi bröt oss loss från Socialdemokraterna.

Partiledare Annie Lööf (C) och Maud Olofsson tillsammans under Centerpartiets dag i Almedalen 2018. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Pressade Bo Lundgren om skatterna

Moderaternas dåvarande partiledare Bo Lundgren pressades också av Maud Olofsson.

– När vi började prata om att vi skulle utmana Socialdemokraterna sa jag till Bo Lundgren att ”om Moderaterna fortsätter fortsätter att driva skattepolitik som främst riktar sig till de som tjänar mycket pengar då kommer vi aldrig ha något alternativ till sossarna. Du måste gå mer mot mitten om det ska funka”.

Politikbyråns senaste avsnitt ”Annies (V)al” handlar om Centerpartiet och om Annie Lööf verkligen välja bort både Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar om hon ska ha något inflytande över svensk politik? Se hela avsnittet här på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet