Därför intervjuar Agenda frihetsberövade imamen

Publicerad

I Agenda söndag 27 oktober intervjuar vi Riyad Abdulkarim Jassim Jassim, även kallad Abo Raad, som är imam i moskén i Gävle. Abo Raad sitter i förvar sen i våras eftersom Säpo bedömer att han är en risk för rikets säkerhet, och regeringen ska fatta beslut om han ska utvisas från landet.

Abo Raad är inte misstänkt för något brott men riskerar att mista sitt uppehållstillstånd. Av sekretesskäl vill Säpo inte berätta vad Raad är misstänkt för. Abo Raad har fått reda på några av anklagelserna, men inte alla. Han får inte offentligt berätta varför han bestrider dem.

Ytterligare fem imamer hotas av utvisning och Abo Raad beskrivs av Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, som centralgestalt i den svenska salifistiska, jihadistiska miljön. Abo Raad håller inte med om den beskrivningen. Klart är att han är en inflytelserik person i flera muslimska församlingar.

Agenda har en längre tid försökt få en intervju med Abo Raad, eftersom vill få hans syn på anklagelserna att han främjat extremism. Den lag som Säpo använder sig av, Lagen om särskild utlänningskontroll (LSU), är kritiserad av bland annat Advokatsamfundet för att inte vara rättssäker, och vi vill också att Abo Raad ska få beskriva hur han ser på att delar av bevisningen är hemlig och att han inte får bemöta anklagelserna offentligt.

I programmet har vi också en politisk diskussion om LSU med rättspolitiska talespersoner för Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Där tar vi upp rättssäkerheten, och även om lagen behöver skärpas. De flesta som döms till utvisning kan ändå inte utvisas, eftersom de riskerar förföljelse i sina hemländer. En utredning tittar på om de i sådana fall i stället ska kunna dömas till elektronisk fotboja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet