Rolf Tardell, redaktör på Agenda. Foto: SVT

Därför intervjuar Agenda moderatledaren Ulf Kristersson (M) om Sveriges relationer med Kina

Publicerad

Det är mer än tre år sedan den svenska medborgaren Gui Minhai kidnappades och fördes till Kina. Sedan dess har Sverige krävt hans frigivning.

I veckan avslöjades att den svenska Kinaambassadören har varit med och arrangerat ett hemligt möte i Stockholm med bland andra kinesiska representanter och Gui Minhais dotter Angela. Både mötet och den svenska ambassadörens agerande utreds nu av säkerhetspolisen.​​

Nyhetsbloggen

Utrikesminister Margot Wallström (S) förnekar att UD i förväg ska ha haft någon kännedom om detta möte. Agenda har bjudit in Margot Wallström, men hon har tackat nej till att ge någon intervju under helgen.

Kina är en enpartistat utan allmänna och fria val. Politisk opposition är inte tillåten. Rättsväsendet är kontrollerat av kommunistpartiet.​ Samtidigt växer Kinas betydelse som handelspartner för Sverige och svenska företag.​ Utrikesdepartementets agerande i förhållande till ett så stort och viktigt land som Kina är förstås en angelägen fråga för alla svenska politiker.​ I veckan kritiserade moderatledaren Ulf Kristersson (M) utrikesdepartementet och krävde alla kort på bordet.

Genom att bjuda in oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) vill vi ställa frågor om hur han ser på det aktuella fallet med den svenska ambassadörens agerande och den utredning som nu görs av Säpo.​ Men vi frågar oss också hur Moderaterna på sikt vill hantera relationerna med Kina. Vad är Ulf Kristerssons alternativ till den nuvarande regeringens kinapolitik?

Och finns det en gräns för hur länge det går att arbeta med tyst diplomati som den främsta metoden i ett fall som den frihetsberövade svenske medborgaren Gui Minhai?​

Hela intervjun sänds i Agenda den 17 februari, klockan 21.15 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet