Därför intervjuar Agenda Nyamko Sabuni (L)

Uppdaterad
Publicerad

Valet av ny partiledare i Liberalerna skulle kunna ses som en intern fråga i ett av riksdagens minsta partier. Den tidigare ministern Nyamko Sabuni (L) är den första av kandidater till partiledarposten som träder fram. Sannolikt kommer hon att följas av flera hugade kandidater i ett partiledarval som inte sker förrän den 28 juni.

Sedan Sabuni tillkännagav sin kandidatur har hon medverkat i en lång rad medier.​ Varför också i Agenda?

Nyhetsbloggen

​Vi tycker att valet av ny partiledare i Liberalerna är en fråga av större betydelse än vad partiets låga opinionssiffror signalerar. Den person som leder Liberalerna kan avgöra var partiet hamnar i det nya politiska landskapet efter fyrpartiöverenskommelsen i januari, och därmed också i förlängningen hur Sverige ska styras.

Det har funnits olika falanger inom Liberalerna när det gällt frågan om att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Ända upp i riksdagsgruppen har det funnits företrädare som har tvekat inför tanken på att stödja en socialdemokratiskt ledd regering och hade föredragit en regering ledd av moderatledaren Ulf Kristersson. Men när en klar majoritet på Liberalernas partiråd den 13 januari väl hade accepterat 73-punktsprogrammet och budgetsamarbetet med regeringen Löfven så har det blivit partiets officiella position.

Valet av en ny partiledare skulle åter kunna öka spänningen mellan dessa olika falanger inom Liberalerna.

Därför tycker vi att det är viktigt att höra vad Nyamko Sabuni tycker om fyrpartiöverenskommelsen och samarbetet med den socialdemokratiskt ledda regeringen. Liksom hur hon ser på Liberalernas utgångspunkter inför nästa valrörelse.

Den förre ministern Erik Ullenhag (L) som numera är ambassadör i Jordanien har pekats ut som tänkbar huvudmotståndare till Nyamko Sabuni i kampen om partiledarposten. Agenda har varit i kontakt med Erik Ullenhag och erbjudit honom medverkan i söndagens sändning men han har avböjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet