Därför intervjuar SVT misstänkta IS-terrorister

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s utrikesmagasin Korrespondenterna har som första svenska TV-team intervjuat svenska misstänkta IS-terrorister i fängelser och läger i nordöstra Syrien. De har överlämnat sig själva till de syrienkurdiska styrkor som behärskar den delen av landet, och som bekämpat den så kallade Islamiska staten. Ett första reportage sänds i Agenda söndag 24 februari och 26 mars sänder Korrespondenterna ett helt program om IS-anhängarna (23 mars på Play).

Vi anser att det finns ett stort allmänintresse att höra hur de misstänkta terroristerna resonerar kring sin skuld till IS förbrytelser. Svenske ”Ibrahim” påstår som många andra fångar att han inte deltagit i strider eller dödat någon utan att han varit ambulansförare och hämtat skadade soldater och civila.  Han ångrar att han anslöt sig till terrororganisationen.

Men han tvingas medge att han var kvar i organisationen i flera år trots att han kände till de grymheter som IS begick.  Han, som andra invånare i staden Raqqa, passerade ofta ett torg och såg där avhuggna huvuden till IS fiender spetsade på pålar. Han hade också sett bestialiska filmer som den där den amerikanske journalisten James Foley får sitt huvud avskuret.

Nyhetsbloggen

Den Islamiska staten har fallit samman och ”Ibrahim” och hans hustru ”Emma” vill att Sverige ska hämta hem dem och deras barn. Syrienkurderna vill att svenskarnas skuld ska prövas i Sverige och USA:s president Donald Trump har uppmanat Europas länder att ta tillbaka sina medborgare och ställa dem inför rätta. Annars finns risken att syrienkurderna släpper dem, menar Trump.

SVT är noga med att i rapporteringen understryka att IS är en terrorganisation. De två som intervjuas och som rest till Syrien och anslutit sig till organisationen, kallar vi misstänkta terrorister eftersom deras roll inte är juridiskt prövad ännu.

”Emma” och ”Ibrahim” har låtit sig intervjuas men vill inte bli igenkända. Av hänsyn till deras anhöriga i Sverige har vi valt att inte avslöja deras identitet. De kurdiska fängelsevakter har krävt att vi inte visar deras ansikten och därför är även de anonymiserade.

Charlotta Friborg och Eva Landahl, ansvariga utgivare 

David Oscarsson, redaktör Agenda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet