Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomireporter Johan Zachrisson förklara hur el kan vara så dyrt samtidigt som vi exporterar till andra länder. Foto: Henrik Montgomery TT/Jonas Ekströmer TT/SVT

Därför uppmanas vi spara på elen – fast vi säljer rekordmycket på export

Publicerad

Elen är rekorddyr och vi uppmanas spara och snåla för att elen inte ska ta slut. Samtidigt har vi rekordöverskott och säljer mer el till utlandet än någonsin förr. Hur hänger detta ihop?

För det mesta producerar Sverige mer el än vi behöver, då kan vi exportera. Att vi ändå behöver importera har med eleffekt att göra. Det är den el som finns på specifik plats vid ett visst tillfälle, och eleffekten ser olika ut på olika platser i landet. 

Men hur påverkar det här priset och varför uppmanas vi spara el samtidigt som Sverige har ett överskott av el? Hör SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg förklara energi, effekt och elpriser i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.