SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson svarar på tittarnas frågor om den nya pandemilagen. Foto: SVT/Henrik Montgomery/TT

Här är tittarnas frågor om den nya pandemilagen

Publicerad

Nyheten om den tillfälliga pandemilagen har väckt en del frågor bland SVT:s publik. Vad innebär lagen? Men främst, varför läggs den fram nu? 

– Ingen förväntade sig att pandemin skulle slå tillbaka med sådan kraft under hösten, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Den tillfälliga pandemilagen ska ge regeringen möjlighet att besluta om begränsningar och nedstängningar i fritids- och kulturverksamheter, kollektivtrafik och köpcentrum.  

Tanken är att lagen ska börja gälla från den 15 mars 2021. Då har det gått lite över ett år sedan pandemin bröt ut. Kan man stänga ned butiker med hjälp av lagen? Hur kommer det sig att förslaget läggs fram nu – 9 månader senare?

Det är några av frågorna som skickats in till SVT:s direktrapportering om coronaviruset.

I videon ovan svarar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson på dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.