Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Totalt är det nästan en miljon människor i Sverige som påverkas av arbetslöshet, varsel eller permitteringar, så vi är på inget sett opåverkade, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

Sveriges öppna strategi – ingen ekonomisk fördel i långa loppet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har vägrat följa andra europeiska länders hårda restriktioner. Därför ställer vi oss frågan: kommer vår mjukare strategi göra att klarar oss bättre ekonomiskt än andra länder?

Handelsbanken spår ett BNP-fall med 6,9 procent i år och att arbetslösheten stiger till 9,5 procent.

– Vi är en liten, exportberoende ekonomi. Tittar man på tidigare kriser så är det snarare så att vi brukar klara oss sämre eller att det slår hårt mot oss, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

Flera av Europas ekonomier har tvärnitat i coronakrisen. Nedgången i BNP var redan under första kvartalet den största som hittills uppmätts, både för eurozonen och för hela EU. Sveriges siffror var däremot inte lika röda, och storbanken SEB räknar med att den mjukare nedstängningsstrategin i Sverige har dämpat fallet för svensk ekonomi jämfört med andra länder.

– Hela världen är intresserade av de ekonomiska effekterna av det svenska experimentet. På kort sikt räknar vi att vi kommer ha bättre siffror än andra länder, men det kommer inte att ge så stora effekter på helårssifforna, säger Håkan Frisén, prognoschef på SEB.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet