Därför låter Agenda Klas Eklund ge sin syn på svensk ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Klas Eklund är en erkänt pedagogisk nationalekonom. Hans lärobok i ekonomins grunder har använts som kurslitteratur i decennier på flera svenska universitet. Han är dessutom en efterfrågad föreläsare på konferenser och seminarier.

Klas Eklund har både en politisk och ekonomisk bakgrund. Han är nationalekonom, utbildad på Handelshögskolan i Stockholm, där han också har undervisat. Han har också arbetat i regeringskansliet för socialdemokratiska regeringar på 1980-talet och har dessutom en mångårig erfarenhet som ekonomisk prognosmakare på en av storbankerna. I dag är han seniorekonom på advokatbyrån Mannheimer Swartling.

Svensk ekonomi befinner sig i ett nytt läge inför en annalkande lågkonjunktur. Riksbankens möjlighet att möta en lågkonjunktur med sänkta räntor finns inte längre, eftersom räntorna redan är så låga. Det gör att politikerna får ett större ansvar för att via finanspolitiken möta en eventuell nedgång i ekonomin.

”Det är en ny, upp- och nedvänd vardag. I alla fall när det gäller ekonomin”, skrev Klas Eklund nyligen i en DN-debattartikel. Agenda bad Klas Eklund att kortfattat förklara det nya läget för penning- och finanspolitiken i svensk ekonomi, inför en kommande lågkonjunktur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet