Genrebild. Efter sommaren kan flera par komma till insikten att det är svårt att hålla ihop. Foto: Spencer Platt/TT

Därför går fler skilda vägar efter sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Har relationen gått knackigt under semestern? Det beror troligen på problem som funnits länge och plötsligt fått tid att komma fram. Men man ska inte ge upp hoppet bara för att förhållandet kändes bortom räddning under sommaren, säger psykoterapeuten Erik Netterberg.

Sensommaren och den tidiga hösten är en tid för skilsmässor, men de problem som då flyter upp till ytan har antagligen legat och bubblat ett tag.

Vardagen där man arbetade på skilda håll kan ha varit en tillfällig räddare som skjutit på problemet till sommarledigheten, säger Erik Netterberg, familjerådgivare och psykoterapeut på Acord Familjerådgivning.

– Man tänker att nu kommer sommaren och vi får tid att rå om varandra och hitta återhämtning. Man sätter förhoppningar till att hitta en lekfullhet och åtrå igen, men grunden för det kanske inte finns och det blir inte så. Då blir besvikelsen desto större. Proppen går ur och man tänker att inte ens tid tillsammans kan rädda relationen så man skiljer sig.

LÄS MER: Skilsmässa kan krossa hjärtat – på riktigt

Bra tillbringa tid ifrån varandra

Känner man redan innan ledigheten att relationen inte är på väg åt rätt håll kan en lösning vara att tillbringa tid ifrån varandra istället.

– Helt plötsligt upptäcker många att attraktionen kom tillbaka, men det är ingen patentlösning.

Erik Netterberg har själv märkt att fler söker rådgivning vid den här tiden på året. De som vänder sig till honom och kollegorna säger ofta att de hade förhoppningar om att förhållandet skulle bli bättre när de fick vara tillsammans och kanske ifrån barnen ett tag. Istället fick det dåliga nytt bränsle.

Men man ska inte ge upp hoppet om förhållandet bara för att sommaren inte blev vad man hoppades på. Att söka parrådgivning är ett viktigt första steg, säger Erik Netterberg.

– Om man ska rädda en relation måste man göra det tillsammans inte vara ifrån varandra för evigt. Bara att man söker hjälp och inser att man har begränsningar ökar prognosen för att det ska lösa sig.

”Skilsmässa behöver inte vara dåligt”

Många mår bättre av att få utrymme att prata fritt om sina funderingar och tid att reflektera över sin partners i terapi.

– Det är som vanligt i livet. Det goda får man arbeta för och det onda kommer alltid utan att man underhåller det.

LÄS MER: Rädda ekonomin vid separation

Sommarens rykte som relationernas baneman är dock orättvist, menar Erik Netterberg.

– Par skiljer sig inte efter sommaren om allt stått rätt till annars och om man upptäcker att man har problem under sommaren är prognosen för att ta sig igenom det varken bättre eller sämre än om man upptäckt det någon annan tid på året. Man ska också komma ihåg att skilsmässa inte behöver vara ett dåligt alternativ. Den kan få en att må bättre och känna att man återtog sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.