Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt lätt att använda den”. Hör Carolina berätta varför, till vad och hur ofta hon söker vård digitalt. Foto: Andreas Zernell

Carolina ser flera fördelar med digitala patientbesök

Uppdaterad
Publicerad

Ansvariga på flera av landets vårdcentraler anser att många som söker vård digitalt gör det allt för lättvindigt. Samtidigt är det en tjänst som många uppskattar.  

– Jag har använt den till barnen främst, säger Carolina som bor på landet och som brukar söka vård via en vårdapp.

Under de senaste åren har antalet digitala patientbesök ökat explosionsartat. Enligt siffror som Region Stockholm tagit fram åt SVT Nyheter gjorde till exempel stockholmarna närmare en miljon videobesök inom regionen förra året, vilket kan jämföras med drygt 35 000 år 2019.  

Carolina är en av dem som uppskattar möjligheten att söka vård digitalt.

– Det kan vara då man är lite orolig men är osäker på om man behöver åka in till en vårdcentral, säger hon och lyfter ett exempel då hon trodde att hennes dotter hade borrelia:

– Då lugnade det ner ens nerver att det inte var så.

“Det gäller att ha sunt förnuft” 

Som SVT tidigare berättat upplever man på många av landets vårdcentraler att möjligheten att söka vård digitalt har skapat en problematisk ökning av antalet patienter som söker vård för “banala” åkommor.

Carolina förstår kritiken och säger att det gäller att ha sunt förnuft.

– Jag skulle till exempel inte söka vård om tånageln gått av, menar hon. 

Se mer i klippet ovanför.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.