Vaccinering av barn över 12 år leder till minskad risk för att samhället behöver stängas ned – vilket även är till fördel för barnen själva. Det menar Mika Salminen som är hälsosäkerhetschef – det vill säga Finlands motsvarighet till Anders Tegnell. Foto: SVT

Därför vaccinerar Finland barn från 12 år

Publicerad

Allvarliga covidfall bland barn, minskad risk för nedstängning och mindre risk för fortsatt epidemi. Det är några av skälen som Mika Salminen, Finlands motsvarighet till Anders Tegnell, anger till varför landet har valt att låta barn från 12 år vaccinera sig.

– Det här beslutet togs i Finland efter en rekommendation av en separat expertgrupp. De tog till exempel i beaktande hur sjuka barn blir i covid-19. Det är relativt sällsynt, men det finns allvarliga fall även bland barn, säger Mika Salminen, hälsosäkerhetschef i Finland till SVT Agenda.

I klippet berättar Mika Salminen mer om hur de ser på vaccination av barn och de misstänkta biverkningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet