För att kunna stoppa smittspridningen behöver även barn från 12 år vaccineras, enligt Tom Britton, matematikprofessor på Stockholms universitet. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Matematikprofessorn: Därför behöver barn vaccineras för att få stopp på delta

Uppdaterad
Publicerad

Hela 90 procent av Sveriges befolkning, med undantag för de allra minsta barnen, måste vaccineras för att få stopp på deltavarianten av coronaviruset. Det menar matematikprofessorn Tom Britton som i sina beräkningar antar att deltavarianten är dubbelt så smittsam som originalet.

De flesta forskare är överens om att delta är mer smittsam än tidigare varianter. Men exakt hur mycket mer är inte fastslaget.

I sina beräkningar antar matematikprofessorn Tom Britton att delta är dubbelt så smittsam som tidigare varianter. Om det stämmer krävs det att betydligt fler väljer att vaccinera sig för att det ska finnas en chans att stoppa smittan.

– Om vi ska få en immunitet som ligger runt 80 procent så måste vi vaccinera runt 90 procent. Då måste man vaccinera nedåt i åldrarna, säger han till SVT Agenda.

Liv Olsson går i klass 8C på Rålambshovsskolan i Stockholm och är en av alla barn som inte får vaccinera sig som det ser ut just nu.

– Om sjukvården säger att man ska ta det när man är över 12 år så känner jag att man måste lita på dem och göra det, säger hon.

Se Tom Brittons beräkning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.