Därför väljer Agenda att uppmärksamma handeln i årets avtalsrörelse

Publicerad

Avtalsrörelsen går nu in i en avgörande tid samtidigt som inflationen är riktigt hög. Den sista mars löper ett antal löneavtal ut och fack och arbetsgivare förhandlar nu intensivt för att komma överens om nya avtal. Det gäller inte minst inom industrisektorn där kollektivavtalen utgör det så kallade ”märket” som får genomslag på hela arbetsmarknaden. Därför uppmärksammar Agenda nu slutspurten om lönerna.

I slutet av mars ska facken och arbetsgivarna inom industrin ha kommit överens om nya löner för att undvika konflikt. Industrifackens krav i årets förhandlingar är löneökningar på 4,4 procent. Arbetsgivarnas motbud ligger på 2 procent. Dessutom finns krav på särskilda låglönesatsningar.

Det här är den första avtalsrörelsen på flera decennier där inflationen är riktigt hög – just nu omkring 9 procent. Det betyder att knappt någon anställd på svensk arbetsmarknad kan räkna med att bli kompenserad fullt ut för prisökningarna. Tvärtom kommer det att bli reallönesänkningar i år –  liksom i fjol, då inflationen sköt fart.

Nyhetsbloggen

En av branscherna med många lågavlönade är detaljhandeln. Deras löneförhandlingar ska också vara i mål under mars månad. Sju av tio butiksanställda jobbar idag deltid, många av dem ofrivilligt. De skulle hellre vilja ha heltid men arbetsgivarna anser sig inte ha ekonomiska möjligheter att kunna erbjuda det.

Agenda har träffat Elisabet Jöngren som arbetar i en butik i Stockholmsområdet. En av många deltidsanställda som har svårt att klara sig på sin lön när matpriser och annat skenar. Hon är ordförande i den lokala fackklubben på sin arbetsplats. Hon är också aktiv inom (S).

Vi har också träffat Erik Egir som driver en klädbutik i Linköping. Han menar att handeln just nu är inne i en mycket besvärlig tid, på väg mot lågkonjunktur och i efterdyningarna av pandemin.

Vi har bjudit in LO:s ordförande och Svenskt näringslivs VD till vår studio liksom Handelsanställdas ordförande och VD:n för Svensk Handel men de har alla avböjt att mötas i vår studio eftersom förhandlingarna är inne i ett intensivt skede.

I Agendas studio finns däremot Irene Wennemo som är generaldirektör för Medlingsinstitutet, den myndighet som tillsätter medlare om fack och arbetsgivare inte kan enas om löner och villkor i de pågående förhandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet