Miljöpartiets Peter Eriksson kandiderar till EU-parlamentet. Här på plats i Almedalen. Foto: Helena ZachariassonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Därför väljer Peter Eriksson Europa

Publicerad

I dag blev det klart att Miljöpartiets förre detta språkrör Peter Eriksson kandiderar till EU-parlamentet. Han säger i en intervju med SVT Nyheter på plats i Almedalen att det är dags att göra något annat i livet.
– Europa är i ett känsligt läge och EU-parlamentet har lika mycket makt som regeringar i dag.

I dag är Peter Eriksson ordförande i riksdagen konstitutionsutskott och var partiets språkrör 2002-2011. Men nu blickar han ut mot Europa och EU-parlamentet i Bryssel – fast inte på grund av att han är trött på Sverige.

– Nej, jag är inte trött på Sverige men det här är nästa steg i mitt liv och det är dags att göra något annat. Miljöpartiet har också regler för hur länge man ska vara på en plats, säger han på plats i ett soligt Visby där han besöker SVT:s spelplats i Almedalen tillsammans med nuvarande EU-parlamentarikern Isabella Lövin som kandiderar på nytt i EU-parlamentsvalet nästa år.

Inte kritisk längre

Från att ha varit kritisk till EU har nu Peter Eriksson svängt.

– Jag inser att det har stor betydelse, speciellt nu när flera länder i Europa har inre kriser och nationalismen sprider sig. EU-parlamentet får allt mer makt och det känns viktigt att vara med och påverka nu när Europa är mitt i en ekonomisk kris, säger han.

Främst vill han påverka i frågor om minskad korruption, transparens och öppenhet inom EU.

– EU ska vara ett föredöme om öppenhet.

Driver andra frågor än Schlyter

Det är sedan tidigare klart att nuvarande EU-parlamentarikern Carl Schlyter från Miljöpartiet lämnar EU-parlamentet och satsar på en riksdagsplats. Men tar Peter Eriksson platsen blir det ett nytt fokus.

– Han driver andra frågor än jag. Jag är mer intresserad av demokratifrågor. Jag vill vara med och stärka den gröna gruppen och ser samtidigt att nationalisterna har blivit större och starkare.

Att Miljöpartiet nu satsar på ett känt ansikte till den mera anonyma posten EU-parlamentariker tror han själv kan ha viss betydelse.

– Nästa val är viktigare än vanligt, visst har det en viss betydelse att det är ett känt ansikte som kan ha ett visst förtroende, men om det blir jag, det får vi se.

Mer makt än hon trodde

Miljöpartiet har i dag två mandat av Sveriges 20 mandat i EU-parlamentet – och var i förra valet nära att få ett tredje mandat. Isabella Lövin som kandiderar på nytt säger till SVT Nyheter att hon har insett att hon har mycket mer makt än vad hon trodde i Bryssel.

– Jag är glatt överraskad av hur mycket jag har kunnat påverka. Inget beslutats förrän det dragits i parlamentet.

För Isabella Lövin som också är journalist och författare till boken Tyst hav är det fiskepolitiken och havsfrågorna det som hon brinner för.

– Havet är stort och det finns mycket att arbeta för men det finns också andra frågor som intresserar mig. Det är många som inte vet hur mycket EU påverkar den svenska lagstiftningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet