Partiledarkandidaterna Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni, och Johan Pehrson debatterade i Aktuellt. Foto: SVT

Därför vill just de bli Liberalernas nästa partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson kandiderar alla till att bli Liberalernas nästa partiledare. I tisdagens Aktuellt berättade de alla varför just de vill ta över efter Jan Björklund.
– Jag skulle inte stå här om jag litade på att de kunde leda partiet till framgångar, säger Nyamko Sabuni.

Johan Pehrson är i dag ekonomisk politisk talesperson för Liberalerna. Men om han får som han vill tar han över efter Jan Björklund som partiledare.

– Jag tror att jag kan bidra med att utveckla vårt parti. Jag står för en ledarstil som är både trygg och öppen och har en förmåga att samla människor runt omkring mig, säger han.

Han menar att partiet inte formulerat tydliga svar på medborgarnas frågor, och har förståelse för att många väljare kan ha blivit besvikna på partiets agerande i samband med regeringsbildningen.

”Jag lyssnar, jag leder”

Nyamko Sabuni står i dag utanför politiken, och är hållbarhetsdirektör på ÅF. Hon tycker att Liberalerna måste sluta förhålla sig till andras politik, och istället se till att andra partier förhåller sig till dem.

– Jag har örat mot marken. Jag lyssnar, jag leder, såväl partiet som politiken i landet. Jag skulle vilja att jag fick chansen att leda partiet men också politiken i Sverige, säger hon.

Hon uppger själv att hon är garantin för att partiet inte åker ur riksdagen.

– Jag skulle inte stå här om jag litade på att Erik Ullenhag och Johan Pehrson kunde leda partiet till framgångar. Jag menar att det är jag som kan göra det, säger Nyamko Sabuni.

”Har jagat snabba framgångar”

Även Erik Ullenhag befinner sig i dag utanför politiken. Han är för närvarande svensk ambassadör i Jordanien, och han menar att det kan vara en fördel att ha befunnit sig utanför politiken.

– Vi har under ganska lång tid jagat snabba opinionsframgångar. Då riskerar man till slut att stå utan både en sammanhållen berättelse och väljare, och det är ungefär där vi står i dag. Det behövs en röst som har lite eftertänksamhet, säger han.

Han menar att politikerna har i hemläxa att reda ut vad de har för utmaningar, och hur de löser de problemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer