Samma pris för alla pensionärer i Halland, kräver PRO Hallands ordförande Sten-Eric Svensson, och då menar han att det ska vara gratis.

Därför vill pensionärer ha gratis bussresor

Uppdaterad
Publicerad

Gratis i Kungsbacka, fullpris i Laholm. Följ med PRO-ordföranden i Halland när han berättar varför pensionärer i hela Halland bör få resa gratis med bussen.

Fria bussresor för pensionärer är något som flera av pensionärsorganisationerna strider för tillsammans i årets valrörelse.

– Vi vill att det ska vara fritt åkande för pensionärer dygnet runt i alla halländska kommuner, säger Sten-Eric Svensson, ordförande för PRO i Halland.

Val 2018 – #dinröst

I dag beslutar varje kommun själv om enskilda grupper i kommunen ska erbjudas subventioner i kollektivtrafiken. Då får kommunerna själva också stå för kostnaderna gentemot Hallandstrafiken, regionens länstrafikbolag.

Kungsbacka – gratis

Den enda halländska kommun som i dag erbjuder gratis resande hela dygnet för alla som fyllt 65 år är Kungsbacka som ingår i Västra Götalands länstrafik – Västtrafik.

Varberg  – från 75 år

I Varberg är det gratis under lågtrafik – klockan 9 till 15 på vardagar samt kvällar och helger – för de som fyllt 75 år.

Halmstad – från 70 år

I Halmstad finns en liknande modell, men med en åldersgräns på 70 år.

Övriga kommuner – inga gratisresor

Medan det i Falkenberg, Laholm och Hylte inte finns några fria bussresor alls för pensionärer, även om det även där funnits sådana förslag från flera olika lokala partier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet