Vissa tider under dagen kan det bli gratis för äldre personer att åka buss. Foto: Alice Loth/SVT

Varberg nästa kommun med gratisbuss för äldre

Publicerad

Nästa vecka klubbar Varberg som tredje Hallandskommun sannolikhet igenom att invånare över 75 år får åka gratis buss.

– Det är svårare och svårare att stå emot när grannkommuner inför andra nivåer, säger kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil.

Att det blir gratis kollektivtrafik för äldre i Varberg nästa år under delar av dygnet står klart redan innan kommunfullmäktige klubbar budgeten i nästa vecka.

– Pensionärsorganisationerna har uppvaktat oss i den här frågan i flera år. Vi har i dag mötesplatser för äldre på flera platser i kommunen och fria bussresor för att ta sig dit är ett komplement till det, säger kommunalrådet i Varberg Ann-Charlotte Stenkil (M).

65 eller 75 år

Både den borgerligt styrda koalitionen och Socialdemokraterna har lagt fram var sitt budgetförslag med fria resor för pensionärer under lågtrafik – på vardagar 9.30-14.00 och på helger 18-24 hela dagen.

Skillnaden är från vilken ålder som seniorkortet ska gälla, där S föreslår 65 år och majoritetskoaltionen 75 år.

S-förslaget skulle bli omkring sex miljoner kronor dyrare.

– Men då vill de också ha en skattehöjning, vilket inte vi vill. Vi tycker det här är en rimlig nivå att testa, säger Stenkil (M).

Dygnet runt

I Halmstad är det också gratis under lågtrafik från 70 års ålder.

Och i grannkommunen i norr, Kungsbacka, är kollektivtrafiken gratis dygnet runt redan från 65 års ålder.

Har ni haft tankar på att gå hela vägen med gratis resande dygnet runt?

– Nej, de tider vi förslår nu är väldigt generösa. Det är bara några timmar när trycketfrån arbetspendling är som störst som det inte blir gratis, säger Stenkil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.