Foto: SVT

Datainspektionen reagerar på mobilkartläggningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar Datainspektionen på att svenska stadskärnor vill kartlägga sina besökare med hjälp av signaler från mobiltelefonerna.

SVT har under dagen berättat om tekniken från det svenska företaget Bumbee Labs där man följer mobiltelefoner genom stadskärnor genom vita dosor utplacerade på stadens väggar. De avidentifierade signalerna samlas för att ge information om besöksflöden genom staden.

I Västerås är det redan igång. Om du har en smart telefon och wifi påslaget så söker din mobiltelefon efter nät och det är den signalen som kan användas för att anonymt kartlägga hur du rör dig genom stan.

Medier

Bolaget Bumbee Labs hävdar att systemet är helt lagligt eftersom man inte registrerar några personuppgifter.

Man erbjuder också städerna en andra nivå, där människor får lämna ifrån sig uppgifter frivilligt mot att man får använda ett gratis wifi-nät – men där ger alltså den enskilde sitt godkännande varför inte heller detta kan bryta mot någon lag enligt företaget.

Nu reagerar emellertid Datainspektionen efter att SVT uppmärksammat myndigheten på den nya tekniken.

Vd välkomnar granskning

– Vi är alltid intresserade av ny teknik och hur den används för att registrera och övervaka människor. Så vi håller på och tittar lite närmare på det här nu, säger Catharina Fernquist på Datainspektionen.

Enligt Catharina Fernquist kommer man under hösten att besluta om man ska inleda en formell tillsyn – som i så fall inte riktar sig mot företaget och tekniken som sådan utan mot tillämpningen, till exempel i Västerås där de små dosorna redan sitter uppe och följer signalerna från mobilerna, eller i någon av de övriga städer som uttryckt intresse.

Bumbee Labs vd Staffan Liljestrand säger till SVT att han välkomnar en granskning av Datainspektionen, och att han själv försökt få myndigheten att ta ställning till systemet.

Vad tycker du om den nya tekniken? Berätta i kommentarerna eller i sociala medier under #dinröst, eller tipsa SVT:s reportrar

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet