Smarta telefoner som inte stängt av wifi ligger hela tiden och söker efter trådlösa nätverk. Nu är flera stadskärnor i Sverige intresserade av att sätta upp dosor för att fånga upp signalerna och på så sätt kunna följa exakt hur besökarna rör sig i staden. Foto: SVT & TT

Städer vill kartlägga dig genom din mobil

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal svenska stadskärnor överväger att inrätta ett system för kartläggning av besökarna via deras mobiltelefoner. Genom små vita dosor ska mobiltelefonernas wifi-signaler fångas upp och följa besöksströmmarna genom staden.

Smarta telefoner som inte stängt av wifi ligger hela tiden och söker efter trådlösa nätverk. Nu är flera stadskärnor i Sverige intresserade av att sätta upp dosor för att fånga upp signalerna och på så sätt kunna följa exakt hur besökarna rör sig i staden. Detta för att kunna följa flöden och beteenden hos besökarna.

Mobilens signal avidentifieras men tekniken gör det möjligt att följa exakt hur telefonerna och deras användare rör sig genom stadsmiljön.

Medier

Ingen skillnad mot tidigare

En av städerna som överväger att införa systemet är Borås. De ansvariga ser det inte som något märkligt, utan jämför med tidigare system för att kartlägga hur människor rör sig i stadskärnan.

– Det är ingen skillnad på att vi kartlägger var man går för det har vi gjort innan, men då har det varit manuell besöksräkning, säger Erik Williamson, ordförande för Centrumfastigheter i Borås.

Du tycker inte det är någon skillnad om någon står och räknar jämfört med om man följer varje steg?

– Nej det tycker jag inte, vi vet ändå inte vem personen är.

Invånare skeptiska

Flera boråsare som SVT talar med är dock kritiska till tekniken.

– Jag tycker inte man ska spionera på människor på det sättet, säger Jonatan Bergman.

Bolaget bakom tekniken, svenska Bumbee labs, uppger själva att ett tiotal stadskärnor uttryckt intresse. Vd:n Staffan Liljestrand framhåller att telefonsignalen avidentifieras och inte kan kopplas ihop med en särskild person.

Testas redan på andra håll

Samtidigt kan man kartlägga besökarnas exakta rörelser i hela stadskärnan.

– Vi tycker inte det är något problem då det inte är personuppgifter vi hanterar.

Vad säger du till den som ändå tycker det verkar obehagligt?

– Då ber jag dem kontakta oss så ska vi tydliggöra hur det fungerar.

Borås tänker sätta upp dosorna under hösten. Bland övriga intresserade kommuner finns bland annat Skövde, medan Västerås redan testar tekniken.

Vad tycker du om den nya tekniken? Berätta i kommentarerna eller i sociala medier under #dinröst, eller tipsa SVT:s reportrar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet