Vill erbjuda gratis wifi – mot personliga data

Uppdaterad
Publicerad

Förutom att anonymt följa besökarnas väg genom staden med hjälp av mobilernas wifi-signaler erbjuder företaget Bumbee Labs också en utvecklad tjänst till intresserade stadskärnor. Genom att locka med ett gratis wifi kan staden få sina besökare att lämna ifrån sig värdefull information om sig själva.

Flera stadskärnor i Sverige överväger att sätta upp dosor i centrum som snappar upp anonyma signaler från mobiltelefoner. I Västerås är det redan igång. Detta för att kunna kartlägga hur alla besökare rör sig genom staden.

I Borås som sätter igång till hösten är man även intresserade av en utbyggnad av systemet där man sätter upp ett gratis wifi i stadskärnan. För att logga in får du ge ifrån dig personlig information som exempelvis kön och ålder.

Då kan staden ännu tydligare kartlägga hur personer i en viss ålder, ett visst kön eller från en viss stad rör sig.

– Det är helt frivilligt och om man ska nyttja ett gratis wifi är det vissa frågor vi vill ha svar på, säger ordförande för Centrumfastigheter i Borås Erik Williamson.

Varken han eller Bumbee Labs ser några integritetsproblem med denna utvecklade version av tjänsten, eftersom uppgifterna lämnas frivilligt – och eftersom de fortfarande inte kan kopplas till enskilda individer.

Tar bort säljande formuleringar

Efter SVT:s granskning har företagets sajt gjorts om. Säljande formuleringar om en teknik som kan följa ”besökarnas exakta rörelsemönster” och hålla ”koll på 99 % av alla som rör sig” blev för mycket och tas nu bort.

– Det har varit lite mycket säljinformation och kanske lite felformulerade saker, säger vd:n Staffan Liljestrand till SVT.

Han har också uttalat sig i en intervju i en branschpublikation i våras, om att Bumbee Labs bland annat kan se hur stor andel av besökarna som är turister.

– Vi kan se att nu är det någon här som inte besökt oss tidigare. Vi kan då dra en slutsats om att det är en turist, säger Staffan Liljestrand.

Har du tips eller åsikter om den nya tekniken? Hör av dig till våra reportrar, kommentera här under eller diskutera i sociala medier under #dinröst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet