Foto: Scanpix

Datorägare krävs på tv-avgift

Uppdaterad
Publicerad

Den som äger en dator- och surfplatta kan nu vänta sig att bli kontaktad av Radiotjänst med krav på att betala tv-avgift.

Radiotjänst frågar nu inte bara om tv-innehav, utan även om du har annan ”avgiftspliktig utrustning”, som en dator eller surfplatta.

– Det ligger i vårt dagliga uppdrag att kontakta hushåll som ännu inte är registrerade för radio- och tv-avgift. Och i den dialog som vi för med våra kunder har vi börjat med en utökad lista på avgiftsbelagd utrustning, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

TV-avgiften

I och med en lagändring 2007 blev surfplattor och datorer med internetuppkoppling belagda med tv-avgift. Frågan aktualiserades i slutet av förra månaden när SVT avslöjade att man från och med februari skulle börja sända sina kanaler fritt över internet. 

Då sade SVT:s vd Eva Hamilton att Radiotjänst inte skulle börja kartlägga surfplatte- och datorinnehavare.

– Eftersom vi vet att det ska komma en ny konstruktion för hur public service ska betalas så har Radiotjänst valt att avstå från att fråga: Har du annat än tv, sade hon till SVT Nyheter.

Men enligt Johan Gernandt kan Radiotjänst inte välja bort att fråga efter dator och surfplatta.

– Vi har en lag i botten som ändrades redan 2007 när det gäller definitionen av vad som är avgiftspliktig utrustning. Samtidigt tror vi inte att det rör så många, eftersom de allra flesta redan betalar tv-avgift.

Kan man spärra SVT och på så sätt slippa betala?

– Nej det kan man inte göra eftersom lagstiftningen inte tar hänsyn till vilket utbud man tar del av utan lagstiftningen är riktad mot själva utrustningen.

Har det hänt att folk som tidigare inte betalat tv-avgift fått börja betala för sin dator?

– Det har hänt vid ett par tillfällen och det har till och med varit så att vi har fått in ett par spontananmälningar från rättrådiga människor som ringer självmant och anmäler innehav.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-avgiften

Mer i ämnet