Datorspel orsakar inte aggressivitet

Uppdaterad
Publicerad

Barn blir inte våldsamma av att spela brutala datorspel. Den slutsatsen drar Statens medieråd efter en omfattande studie. Men det är därmed inte givet att barn bör få spela allt.

Flera undersökningar har visat ett samband mellan våldsamma datorspel och våldsamt beteende. Men Statens medieråd har granskat forskningen och anser att flera av studierna brister.

Att en del av de som spelar våldsamma spel är mer aggressiva än andra anses bevisat. Men det beror inte på spelen, enligt medierådet. Däremot dras aggressiva personer i högre utsträckning till brutala spel.

Även bakgrundsfaktorer som familjeproblem och psykisk ohälsa påverkar både aggression och böjelse för brutala spel.

Medierådet kritiskt

Medierådet riktar kritik mot att många studier mätt aggression genom attityder, tankar och känslor medan en klar koppling till fysiskt våld saknas.

Inte sällan är studierna också utförda i laboratoriemiljö vilket gör det svårt att dra paralleller till hur människor reagerar i normala sociala sammanhang.

Ska då barn få spela allt? Nej, är svaret från Statens medieråd.

-Om jag som förälder känner att jag inte vill att mitt barn spelar ett visst spel för att det går ut på att skjuta människor och jag tycker att det är osmakligt, då är det anledning nog att sätta en gräns, säger forskningsansvarige Ulf Dalquist.

TT

Fakta: Engagera dig i barnens spelande

Mer än nio av tio av alla 9-16-åringar spelar datorspel. För den förälder som är orolig över barnens datorspelande kommer här några tips:

* Engagera dig i barnens spelande.

* Skaffa en uppfattning om vad som är viktigt i deras vardag.

* Fundera över vilka värderingar du vill vidarebefordra.

* Tänk på att brist på kommunikation föder våld och att barn som mår dåligt löper högre risk att bli våldsamma.

Källa: Statens medieråd (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.