Överläkare: Barnen bestämmer för mycket

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och överläkaren David Eberhard är aktuell med en ny bok där han går till angrepp mot en kultur som han menar låter barnen bestämma för mycket.

David Eberhard är överläkare inom psykiatri vid Danderyds sjukhus och författare till ett antal böcker. Den senaste heter “Hur barnen tog makten” och handlar om hur ordet “uppfostran” enligt författaren nästan har förvandlats till ett skällsord, om ett samhälle där föräldrarna låter barnen bestämma nästan allt.

–En del satsar allt på karriären tills de får barn, säger David Eberhard till SVT. Sedan när barnen kommer så får de stå helt i centrum. Och många som separerat har dåligt samvete och försöker överkompensera. Vi lever i en väldigt barncentrerad kultur och med konstiga föreställningar om att barn skulle vara extra sköra eller ”kompetenta”.

Man ska inte lyssna så mycket på experter

David Ebenhard anser snarare att man inte ska lyssna så noga på ”uppfostringsexperter” som Jesper Juul eller Anna Wahlbeck. Idén om att barn skulle vara ”kompetenta” är något som kommer från författaren Jesper Juul.

–Idén om att barn skulle vara kompetenta är ju en motsägelse i sig själv, säger David Ebenhard. Barn klarar exempelvis inte dubbla budskap och är inte bra på att resonera. Därför kan det ofta vara bättre att säga att det här gäller, punkt, snarare än att hålla på och resonera med barnet.

David Eberhard har tidigare skivit böckerna “I trygghetsnarkomanernas land”, “Ingen tar skit” och “Normalt?”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer