De som har mest makt i Sverige är främst politiker, generaldirektörer, finansmän, börsbolagschefer och journalister. Sveriges mäktigaste person är inte helt oväntat en man som de senaste dagarna hamnat i rejält blåsväder, nämligen statsminister Fredrik Reinfeldt (m).
”Får se vad hon hamnar nästa år”
Personen bakom Reinfledts senaste huvudbry, den nyligen avhoppade statssekreteraren Ulrica Schenström finns också med på listan. Hon hamnar på en 17:e plats.
-När det gäller Ulrika Schenström så hamnar hon på en hög placering eftersom maktlistan gäller 2007. Vi får se vad hon hamnar nästa år, säger Karin Pettersson, chefredaktör på tidningen Fokus.
Fokus sammanställning bygger på tre faktorer. Formell makt, informell makt och förmågan att nå ut med sitt budskap. Det är främst politiker, generaldirektörer och de med höga positioner i näringslivet som har den största formella makten i Sverige. Den informella makten bygger mycket på sociala och affärsmässiga nätverk samt vilket anseende personen har. En annan faktor bakom urvalet av Sveriges största makthavare är vilket genomslag de har i media.
Kamprad kvalade in
En av Sveriges viktigaste makthavare bor inte i landet, nämligen Ikeas grundare Ingvar Kamprad, som hamnar på en 32:a plats.
-Det är klart att han har stort inflytande, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till SVT.
Stig-Björn Ljunggren är förvånad att ingen av familjen Bonniers medlemmar finns med på listan, eftersom de, enligt honom har stor informell makt genom sitt ägande i flera tunga svenska medier.
Förvånansvärt få journalister kvalar in som Sveriges största makthavare 2007. Endast fem journalister finns på listan, däribland Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin och SVT-journalisterna Janne Josefsson och K-G Bergström.
-Det är hedrande att vara med, säger K-G Bergström, som dock är förvånad att inte fler journalister finns med bland de 100 främsta makthavarna.
Andreas Liebermann, SVT Text & Webb