Kristina Andersson och Erik Gustavsson. Foto: Bianca Brandon Cox/Erik Gustavsson

De ”äter rent” och följs av tusentals

Publicerad

De äter rent och följs av tiotusentals människor på sociala medier. Men båda vill nyansera begreppet clean eating och skapa ett mer avslappnat förhållande till mat.
– Clean eating har kidnappats av folk som vill detoxa med gröna drinkar, säger näringsfysiolog Kristina Andersson.

Kristina Andersson var tidig med att anamma trenden med clean eating i Sverige och kom redan för flera år sedan ut med en bok i ämnet.

– Titeln Eat Clean satte jag i marknadsföringssyfte. Jag utnyttjade mediehypen kring begreppet, säger hon.

Sedan dess har hon sett viljan att äta rent växa och ta en väg som hon själv inte står för.

– Det finns ju ingen definition på begreppet eat clean. För mig är det att äta rena råvaror där näringen finns och ta bort processad skräpmat. Men det finns många som blandar in en massa detox och ser det som någon form av diet där man rensar ut ”gifter”. Det är inte det jag menar.

Varför har clean eating fått så stort genomslag?

– Det här kändes nytt och fräscht för många. Men egentligen är det ju inte det, det är inga konstiga saker utan helt vanlig mat. Men det blir ett problem när vi bakar in så många olika saker i ett begrepp, säger Kristina Andersson.

”Kan inte säga att det är bull shit”

Samtidigt försvarar hon sin definition av clean eating och menar att rena livsmedel är bra för kroppen.

– Vi kan inte säga att det är bullshit – det finns inga säkra kopplingar som säger att till exempel socker ger cancer men man kan se att olika kostmönster är kopplade till vissa sjukdomsrisker. Allt tyder på att vi bör äta näringsrik mat, det som växer och lever i naturen. Processar vi det jättehårt förvinner näringsämnen och det skapas ämnen som påverkar kroppen negativt.

Bakom namnet @eatclean på Instagram finns Erik Gustavsson, personlig tränare och kostrådgivare och där lägger han upp färggranna inspirationsbilder på vacker mat.

– Jag försöker skapa en regnbåge av olika färger när jag lägger upp matbilder. Det är i färgerna som antioxidanterna sitter, säger Erik Gustavsson.

”Kände att rena livsmedel var en bra väg”

Han upplever att medvetenheten inom kost och träning har ökat det senaste årtiondet och även en ökad förståelse för kostens betydelse.

– Det handlar mindre om att bli snygg och mer om hälsa och att må bra. På 90-talet handlade det mer om vitamintabletter och sådant, nu har vi återgått till det naturliga.

Erik Gustavsson såg en hets kring dieter och ville matta av den och inspirera till att äta bra utan att det skulle gå till överdrift.

– Jag kände att rena livsmedel var en bra väg att gå. När jag började instagramma fanns inte clean eating på kartan i Sverige. Jag ville ta udden av hetsen utan att skapa en extremism inom något.

Attraheras av krångel

Kristina Andersson återkommer också till hur viktigt det är att inte göra det för svårt för sig, men samtidigt att folk verkar lockas av när det ska krånglas till.

– Av någon anledning attraheras vi av att det är krångligt. Folk dricker gröna shots som smakar skit för att någon sagt att det är bra att detoxa. Men vanlig broccoli är inte hard core för den är för vanlig. Vi har glömt den vanliga maten i all hets om att allt ska vara rått och okokt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer