Det dröjer innan myggsäsongen är i gång på riktigt, men redan nu finns risk för myggbett. Foto: TT

De blodsugande honorna har vaknat

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här och en del har redan fått erfara ett mindre välkommet vårtecken: Årets första myggbett.

Om du blivit stungen är det sannolikt en Culiseta alaskaensis du fallit offer för. Arten kan märkas av så fort det blir några plusgrader.

– Den sortens myggor övervintrar som inseminerade honor. De har parat loss med hannarna förra sommaren och käkat sig feta på nektar, sedan har de satt sig någonstans och väntat på att det ska bli vår. När de vaknar var det länge sedan de fick mat, så de tvekar inte att bita folk, säger Jan Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet.

Men det dröjer innan myggsäsongen är i gång på riktigt. Den vanliga skogsmyggan tar sig igenom vintern som ägg och är nu i larvstadiet. Framåt slutet av maj brukar de vara flygfärdiga.

Jan Lundström, som är bekämpningsledare i Sveriges mest ökända mygghelvete vid Nedre Dalälven, säger att det är svårt att förutse hur illa myggsäsongen blir.

– Många saker kan hända och variationen är stor över landet. Men skogsmyggor vill ha gott om vattenpölar som ligger kvar länge och översvämningsmyggor, som de vid Nedre Dalälven, vill ha rejäla översvämningar, säger Jan Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.