De demonstrerar för Ukraina i Sverige

Publicerad

Demonstrationer mot Rysslands invasion av Ukraina har pågått på flera platser i Sverige under lördagen. På Norrmalmstorg i Stockholm varvades slagord och tårar.

– När jag vaknar kollar jag telefonen för att se om mina nära och kära fortfarande är vid liv, säger Sofia Kolupov.

Omkring 500 personer samlades under lördagen på Norrmalmstorg i Stockholm för att protestera mot den ryska invasionen av Ukraina. Flera av talarna ställde krav på strängare sanktioner mot Ryssland och att man säkrar det militära luftrummet över Ukraina. Många på plats hade anhöriga i Ukraina och stämningen var känslosam.

– Varje morgon när jag vaknar kollar jag telefonen för att se om mina nära och kära fortfarande är vid liv, säger Sofia Kolupov som har familj och vänner som befinner sig i Kiev.

Visa solidaritet

”Slava Ukraini, heroiam slava!” – ”Ära till Ukraina, ära till hjältarna!” ljöd slagorden ur folkmassan på torget. Ilskan mot den ryska regimen och Putin var tydlig. På plats fanns även den ryska medborgaren Margareta Chudnovskaya för att visa sitt stöd till grannlandet.

– Folk i Ryssland kan inte gå ut och protestera mot kriget. Jag kommer inte bli arresterad här men jag skulle bli det om jag ut på gatan i Ryssland, säger hon.

Gömmer sig undejord

De senaste dygnen har det kommit regelbundna rapporter om flyglarm och attacker i flera delar av Ukraina. Många av invånarna i huvudstaden Kiev har sökt skydd i tunnelbanesystemet under jord. Andra gömmer sig i skyddsrum. Liudmyla Korshun har anhöriga på plats som hon försöker hålla kontakt med.

– De inte kan svara för att de behöver hålla sig gömda, annars blir det för farligt, säger hon.

Under lördagen har det även varit protester i Visby och Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.