Josefina Jonssons öga blev svullet och började klia efter ögonfransbehandlingar.

Josefina fick röda ögon efter fransförlängningen

Uppdaterad
Publicerad

Att förlänga ögonfransarna har blivit allt mer populärt, men det kan också vara förenat med hälsorisker. Josefina Jonsson är en av de kvinnor som fått svullna och röda ögon efter fransförlängningar.

– Jag kunde knappt se något, säger hon.

Josefina Jonsson, som bor utanför Östersund, tyckte det var skönt att slippa sminka sig på morgonen och gjorde därför ögonfransförlängningar i ett par år hos bekanta som inte var utbildade. Efter en behandling i slutet av förra året började ögonen klia och svida. 

– Jag kunde knappt se något och ena ögat blev väldigt svullet, säger hon.

Därför kan limmet vara farligt

Kemikalieinspektionen har upptäckt allvarliga brister i märkning och information av ögonfranslim som används av fransstylister.

Limmet innehåller härdplaster (cyanoakrylater) som kan vara allergiframkallande och hälsofarliga, något som många inte är medvetna om.

De som arbetar med fransförlängningar riskerar att drabbas av astmanfall, andningssvårigheter, tryck över bröstet och kliande hudutslag. Kunder kan till exempel få röda ögon, svullna ögonlock och eksem.

Så här såg Josefinas öga ut efter förlängningen. Foto: Privat

Rädd för återkommande svullnad

I juli provade Josefina Jonsson att göra en fransförlängning igen. Den här gången blev det värre.

– Ögat blev helt rött och varigt.

Hon säger att hon fått bestående men av förlängningen och att ena ögat brukar svullna upp ett par gånger per månad.

– Det kommer nog vara så här livet ut. Jag skulle inte rekommendera någon att göra en fransförlängning, speciellt inte hos någon som inte är utbildad.

Josefina Jonsson före och efter.

”Kändes som 100 bin stuckit mig”

Bloggaren Engla Pettersson, som bor i Gimo, utanför Uppsala, gjorde ögonfransbehandlingar i några månader.

– Det fungerade först jättebra. Men så en gång blev jag svullen i ögonen, kinderna och näsan, och det kändes som om 100 bin hade stuckit mig, säger hon.

Trots att det tog lång tid innan svullnaden la sig och hon hade problem med rinnande ögon försökte hon två gånger till, senast förra hösten.

– Det var samma sak båda gångerna, trots att jag använde lim för allergiska. Sista gången gick jag till läkaren som sa att jag hade allergi, gav mig salva och allergimedicin. Hade jag vetat det jag vet i dag, hade jag aldrig gjort det.

”Trodde jag blivit blind”

Caroline, som bor i Umeå, förlängde fransarna i ett halvårs tid.

– Det var så skönt att gå upp på morgonen och slippa sminka sig, säger hon.

Men när hon bytte fransstylist och gick till en salong fick hon problem efter första behandlingen.

– När jag vaknade upp på morgonen dagen efter hade mina ögonlock klibbat ihop. Jag trodde att jag blivit blind och fick panik. Jag fick dra isär ögonlocken och hade då var runt ögonen, säger hon.

Det tog en vecka innan den värsta svullnaden hade lagt sig och innan det slutade att göra ont.

– Jag skulle inte våga göra en fransförlängning igen, säger hon.

Caroline trodde att hon blivit blind när hon vaknade upp, dagen efter fransförlängningen. Foto: Privat

Ögonfransförlängning

Fransstylisten klistrar konstgjorda fransar på de naturliga, frans för frans. En behandling tar mellan en och tre timmar. Den behöver sedan upprepas med jämna mellanrum, eftersom de naturliga fransarna faller av efterhand.

Snabblimmet som används består av cyanoakrylat. Fördelen är att det härdar snabbt. Nackdelen är att det är allergiframkallande.

Typiska besvär hos allergidrabbade fransstylister: Astmaanfall, andningssvårigheter, kliande näsa och nysningar, rinnande näsa, nästäppa, hosta, slem i halsen, pip i bröstet, tryck över bröstet eller röda, kliande utslag.

Typiska besvär hos allergidrabbade kunder: Röda, kliande ögon, svullna ögonlock eller kliande eksem på ögonlocken.

Skyddsåtgärder: God allmänventilation och effektivt punktutsug. Fransstylisten bör också använda andningsskydd med gasfilter och skyddshandskar av nitril. Limrester ska läggas i slutet avfallskärl.

Källa: Arbets- och miljömedicin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.