De fick förvrängd smak av corona: ”Vill bara borsta tänderna”

Uppdaterad
Publicerad

En sjö med algblomning. Gammal Coca-Cola vanilj. Ruttna blommor. Så beskriver tre kvinnor de märkliga lukter och smaker som förföljer dem ända sedan de drabbades av coronaviruset.

– Jag försöker att inte bli för deppig, men fan vad jag hoppas att det försvinner, säger 23-åriga Disa till SVT Nyheter.

Att coronaviruset kan orsaka kraftigt nedsatt smak- och luktsinne blev tidigt känt, men det talas desto mindre om personer som drabbas av förvrängd smak och lukt – ibland flera månader efter att de har tillfrisknat.

23-åriga sjuksköterskestudenten Matilda insjuknade i maj. Hon hade relativt milda symtom och återhämtade sig efter bara några dagar. Men för ett par veckor sedan började en konstig stank smyga sig på.

Coronapandemin

– Jag kom hem efter att ha tränat och kände att jag luktade jättekonstigt. Ända sen dess har jag känt den här lukten, och även smaken, konstant, säger hon.

Matilda upplever att det sitter i både hennes näsa, mun och svalg:

– Det är som gammal Coca-Cola vanilj. Kemiskt, sött och unket. Jag vill bara gå och borsta tänderna hela tiden.

”Julmust är värst”

Disa, 23, beskriver hur hon började förföljas av en stank som påminde om en sjö med algblomning, och att saker plötsligt smakade illa.

– Julmust och Coca-Cola är värst. En järnaktig, konstig smak, förklarar hon för SVT.

Sedan problemen började har Disa haft problem med aptiten:

– Jag kan lätt hoppa en lunch. Att äta har snarare blivit en överlevnadsgrej än en njutningsgrej.

”Luktsinnet kopplar fel”

Tillståndet kallas för parosmi. Forskarvärlden vet fortfarande inte exakt varför det sker, men det finns flera teorier. En av dem går ut på att lukt- och smaksinnet är ringrostigt när det kommer tillbaka – och då kopplar fel.

Johan Lundström, luktforskare vid Karolinska institutet, förklarar förloppet såhär: När en luktcell binder sig till en receptor i näsan skickas informationen via nervtrådar hela vägen upp till hjärnan.

– Men när luktsinnet varit borta ett tag och sedan återbildas så kan den koppla fel, likt en motor som hackar, säger han till SVT Nyheter.

”Ofta ett bra tecken”

Lundström menar att det obehagliga tillståndet inte behöver vara något negativt.

– Parosmi är initialt ofta ett bra tecken. ”Motorn” börjar starta upp igen – men man vill inte ha en hackande motor för länge, säger han.

Det går också att hjälpa ett haltande lukt- och smaksinne på traven, bland annat genom luktträning och doftdagbok. Johan Lundström har tillsammans med forskare vid KI och Stockholms universitet tagit fram en hemsida med råd och instruktioner.

– Det är som sjukgymnastik för näsan, säger han.

Parosmi: Förvrängt lukt- och smaksinne

Johan Lundström, luktforskare vid Karolinska institutet:

• Parosmi är inte unikt för coronaviruset, men det är fler som har drabbats denna säsong.

• Upplevelserna skiftar ofta mellan olika saker. Man kan prata med en patient som först inte kan dricka kaffe, och senare är det kött.

• Om du inte vet vad du luktar på så kan lukten upplevas som kemisk.

• Det är inte ovanligt att den nedsatta luktförmågan blir permanent. Därför ska du börja med luktträning så tidigt som möjligt – då kan du snabbare återfå mer av sin förmåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet