Sajjad, 13 och Amir, 15, är ensamkommande asylsökande och har sittstrejkat på Norra Bantorget i Stockholm i september för att de hoppas regeringen ska stoppa avvisningarna till Afghanistan. Foto: SVT/Hashmat Popal

De fortsätter sittstrejka för att få stanna

Uppdaterad
Publicerad

Sajjad, 13 och Amir, 15, har sittstrejkat på Norra Bantorget i en månads tid för att försöka förmå regeringen att stoppa utvisningarna till Afghanistan. – Jag vet inte om jag överlever om jag skickas dit, säger Sajjad.

Båda är ensamkommande asylsökande, Amir tappade bort sin familj på vägen till Sverige och Sajjads familj är i Iran. Sajjad har varit i Sverige i två år. Han har sökt asyl men ännu inte fått besked.

Amir har fått beslut om att han ska avvisas till Afghanistan men han hoppas fortfarande att regeringen ska riva upp avtalet med Afghanistan om att skicka tillbaka ensamkommande dit. -Alla svävar ständigt i livsfara där, säger han.

I Agenda söndag 1 oktober kl 21.15 i SVT2 och SVT Play sänds ett reportage om hur frågan om de ensamkommande unga splittrar regeringen och svenskarna. I studion migrationsminister Heléne Fritzon (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.