Kurt Christiansen från Los Angeles i sin julkostym. De galna jultröjorna har länge varit poppis i USA och har sedan några år blivit allt mer populär även i Sverige. Foto: Privat

Knasiga jultröjor populärt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Blinkande lampor, glitter, bjällror, tomtar, snögubbar och renar. De senaste åren har jultröjorna tagit Sverige med storm.

”På julafton kan jag tänka mig att hela Sverige är belamrat av jultröjor”, säger Carina Ladow, sortiment och inköpschef på Ellos.

Tröjorna med jultema, ”ugly christmas sweaters”, har varit populära länge i både England och USA. Sedan 2011 har de till och med en egen dag, National ugly christmas sweater day, som infaller den tredje fredagen i december.

Säljer bra i svenska butiker

I Sverige har intresset för tröjorna exploderat de senaste åren, och nu går de att köpa i var och varannan klädaffär – de kitchiga jultröjorna.

– Det är första året vi har jultröjor av denna typ och jag skulle vilja påstå att det stora genomslaget kom just i år, säger Alexandra Davidsson, pr manager på Gina Tricot.

Hon berättar vidare att samtliga modeller sålde slut redan två veckor innan jul.

”Charmiga och roliga”

För utbudet har ökat, och det finns i dag mängder av varianter att välja mellan; vissa söta, andra roliga, knasiga – eller rent av fula. I USA kallas de just ”ugly christmas sweaters”.

– Vi väljer att kalla dem ”roliga jultröjor”, och de har varit en enorm succé. Vi har haft både för barn, dam och herr – och de har sålt slut, säger Carina Ladow.

– Man kan se att intresset för jultröjor har ökat under de senaste åren. Och eftersom intresset har ökat har vi utökat sortimentet, säger Håcan Andesson, presskontakt på H&M.

Gör din egen tröja

Från att ha varit någonting som någon stackare som fått en stickad tröja med jultema i present av någon avlägsen släkting är tvungen att ha på sig har tröjan blivit något många frivilligt både köper och har på sig.

– De är både charmiga och roliga, och man kan själv ha på sig dem på till exempel olika julpartyn, säger Carina Ladow.

För den som är pysslig och vill ha en personlig jultröja som ingen annan har går det självklart att göra sin egen; antingen genom att köpa ett färdigt jultröje-kit, eller genom att helt enkelt klistra på det julpynt man vill ha på en gammal tröja. Möjligheterna är oändliga.

Hör du till dem som har en rolig, ful eller knasig jultröja? Maila en bild till oss på tipsaoss@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.