Jan Björklund (L) hamnar högre än Annie Lööf (C) i Naturskyddsföreningens klimatrankning. Foto: TT/Pontus Lundahl/Björn Larsson Rosvall

Undersökning: Centerpartiet inte bäst på miljöpolitik i Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet och Miljöpartiet har investerat tungt i att vara de partier som på varsin sida av den politiska blockgränsen står upp för miljö och klimat. Men nu utmanas de av andra partier som vanligtvis inte förknippas lika starkt med dessa frågor – det visar Naturskyddsföreningens ranking av riksdagspartierna.

Naturskyddsföreningens undersökning är visserligen inget facit på bra eller dålig miljöpolitik men organisationens ord väger tungt i debatten. Partierna har fått svara på hur de ställer sig i 18 miljö- och klimatfrågor.

Liberalerna ligger före Centerpartiet

Enligt undersökningen är det inte Centerpartiet som är Alliansens gröna röst. Liberalerna har enligt Naturskyddsföreningen en bättre miljö- och klimatpolitik.

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen. Foto: SVT/Agenda

– Liberalerna vill till exempel ha en förstärkt miljöbalk, de vill ha utökat och förstärkt skydd i marina områden, de vill ha förbud mot prospektering och utvinning av mineraler i skyddade områden och de vill öka skyddet för skog, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

C ser ingen konflikt

Centerpartiet ser det inte som något negativt att Liberalerna hamnar före Centerpartiet på Naturskyddsföreningens ranking.

– Det är bra att fler allianspartier vill driva på i miljöfrågorna, då kan vi komma långt. Sedan är ju inte rapporten ett facit på vilka som driver den bästa miljöpolitiken. Centerpartiet kommer ibland fram till andra lösningar än vad Naturskyddsföreningen gör och syftet är detsamma, säger Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Vänsterpartiet utmanar Miljöpartiet

På den rödgröna sidan utmanas Miljöpartiet av Vänsterpartiet. I Naturskyddsföreningens mätning ligger de båda partierna på en delad förstaplats.

Men att Vänsterpartiet profilerat sig i gröna frågor verkar skava i den miljöpartistiska självbilden. På Miljöpartiets kongress förra helgen passade språkröret Gustav Fridolin på att avfärda Vänsterpartiet som trovärdigt grönt alternativ.

– Vänstern säger allt det rätta när miljörörelsen frågar, skriver jättefina motioner och plakat, men tystnar vid förhandlingsbordet, sade Fridolin.

– Vad Fridolin tycker får han stå för själv. Vi tycker att vi har visat båda delarna. Vi har visat att det varit viktigt att ha en kraftig miljödrivande röst i regeringssamarbetet och vi ser också att Vänsterpartiet har lagt många ambitiösa förslag i riksdagen, säger Karin Lexén.

”Kan ge C lite att fundera över”

Vad tänker du om att Centerpartiet fortsätter säga att ”vi är det gröna alternativet”?

– Vår tanke med undersökningen är att lyfta frågor som vi tycker kommer att bli viktiga att jobba med framöver. Och därför tycker vi att utfallet av den här undersökningen kan ge Centerpartiet lite att fundera över, säger Karin Lexén.

I kvällens Agenda svarar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och Liberalernas Jan Björklund på frågor om sina partiers miljöpolitik. Se programmet i SVT2 och SVT Play kl 21.15.

Fakta: Två undersökningar från Naturskyddsföreningen

Utöver undersökningen av partiernas miljö- och klimatpolitik inför valet har Naturskyddsföreningen även gjort rapporten ”Ny fart i miljöpolitiken” där man granskat partiernas miljöpolitiska agerande i riksdagen under den senaste mandatperioden.

Även inför förra valet 2014 ställde Naturskyddsföreningen 18 frågor om klimat och miljö till partierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.