Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Calle Schulman har sagt farväl till smartphone Foto: SVT

Calle Schulman fimpade sin smarta telefon

Uppdaterad
Publicerad

Mediepersonligheten Calle Schulman gjorde sig av med sin smarta telefon och blev mer närvarande. Nu kan han inte tänka sig att byta tillbaka.

För Calle Schulman kom uppvaknandet en dag när han var på väg hem från förskolan med sina barn.

– Jag höll barnen i varsin hand och helt plötsligt utan att jag tänkte på det så släppte jag deras händer och plockade upp min telefon, för att göra ingenting. Jag släppte deras händer för att göra ingenting, upprepar Calle Schulman och gestikulerar hur det gick till när han stoppade ned handen i fickan för att fiska upp sin numera sålda smartphone.

Där och då bestämde han sig för att göra sig av med sin smarta telefon och istället byta till en enklare telefon som det i princip bara går att ringa och sms:a med. Nu har det gått över en månad och han är lyrisk över sin nya tillvaro.

– Jag har blivit mer närvarande. Om du och jag hade pratat med varandra tidigare så hade jag tagit upp telefonen under samtalet och typ kollat lite Instagram. Det låter säkert helt otroligt märkligt att telefonen varit så viktig men från samma dag som jag la ner min smartphone så har jag blivit en mer samlad person, säger Calle Schulman.

Har fått en klarare blick

Vi sitter på hans kontor vid Karlaplan i Stockholm och de tre kvinnliga kollegorna som sitter framför sina laptopar ler och nickar instämmande när de överhör vårt samtal. Calle Schulman berättar att även de är tacksamma över sin “nya” kollega.

– Jag har fått höra att jag har en annan blick till och med. Det är ju helt sjukt egentligen, säger han.

Jag frågar en av hans kollegor om det stämmer. Jodå, det finns ett före och ett efter den smarta telefonen.

– Blicken är klarare och han tittar på en när man pratar med honom, säger en av dem.

Tror du att du kommer gå tillbaka till en smartphone någon gång?

– Jag tror faktiskt inte det. Den tigger för mycket uppmärksamhet. Men det kan ju bli mina famous last words, skrattar Calle Schulman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer