Redan i ambulansen började dokumentärfilmaren Mehdi Saleki filma sig själv. Han vårdades i totalt 19 dagar, varav elva dagar i respirator, innan det stod klart att han skulle klara sig.

Överlevarna: Så tog vi oss igenom intensivvården

Uppdaterad
Publicerad

Anna tog farväl av familjen, Alexander tappade tolv kilo och Mehdi dokumenterade dagarna från sjukhussängen. Tre av runt 2 500 svenskar som har intensivvårdats under coronapandemin.

Coronaviruset har slagit hårt mot Sverige. Sedan det första svenska dödsfallet rapporterades i mars har över 5 000 personer avlidit med covid-19.

Men det finns flera statistiska ljusglimtar. Antalet covidpatienter som intensivvårdas sjunker – och dödligheten på iva har minskat kraftigt, vilket SVT Nyheter har tittat närmare på.

Under våren och sommaren har vi fått ta del av en rad vittnesmål från människor med covid-19 som har gått igenom den tuffa intensivvården.

Tre av dem är:

Anna Kennhed, 50, Eskilstuna:

Under påskhelgen insjuknade Anna Kennhed och hennes make i covid-19. För Anna blev läget allvarligt – och hon sövdes ned.

– Att ta farväl och inte veta: Kommer jag att vakna? Kommer jag att överleva det här?

Totalt blev det 15 dagar i respirator. I dag mår hon mycket bättre även om hon fortfarande är kroppsligt svag. Stödet från nära och kära samt sjukvården har varit ovärderligt.

– Jag är så glad att jag bor i Sverige. Vården har varit fantastisk.

Hör Anna berätta mer om sjukdomen och vägen tillbaka.

Mehdi Saleki, 65, Malmö:

Redan i ambulansen började dokumentärfilmaren Mehdi Saleki filma sig själv. Han vårdades i totalt 19 dagar, varav elva dagar i respirator, innan det stod klart att han skulle klara sig.

– Under dessa dagar har jag varit på en resa, en resa utan gräns. Det fanns inget vitt, det fanns inget svart, det fanns inga raka linjer, berättar han i ett av många vittnesmål från sjukhussängen.

Mehdi Saleki mår bättre dag för dag, men har fortfarande problem med andningen.

Här kan du se mer av Mehdis dokumentation från sjukhuset.

Alexander Cornelius, 27, Örebro:

Från träning sex dagar i veckan till att inte ens ha energi för de mest vardagliga uppgifterna – som att lyfta sin tvååriga son.

– Håller jag i honom i en minut börjar det värka i mina leder.

Alexander Cornelius tappade nästan tolv kilo när han låg nedsövd med respirator. Vägen tillbaka är krävande, men det går framåt. Han har kommit igång med träningen och ska börja jobba igen nästa vecka.

Se mer av Alexanders väg tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet