Mikael Odenberg och Ulf Kristersson kandiderar till partiledarposten i Moderaterna. Carl Bildt har blivit nominerad men har sagt att han inte vill kandidera. Foto: TT

De kan bli Moderaternas nya partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Efter att elva partidistrikt meddelat att de ville ha en ny Moderatledare avgick Anna Kinberg Batra. 1 oktober håller partiet en extrastämma för att välja en ny partiledare. SVT Nyheterna listar vilka det står emellan.

Ulf Kristersson. Foto: TT

Favoriten – Ulf Kristersson

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson meddelade under fredagen att han kandiderar till partiledarposten för Moderaterna. Elisabeth Sventesson, som setts som Kristerssons huvudkonkurrent om partiledarposten, stöttar hans kandidatur.

Kristersson har länge varit aktiv i partiet. Som Muf-ordförande, kommunalråd i Strängnäs och socialförsäkringsminister i Reinfeldts regering.

LÄS MER: Kristersson: Inte aktuellt med SD-samarbete

– Han har en bred politisk erfarenhet och ett brett kontaktnät. Dessutom är han en skicklig debattör och en driven talare, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Fyra länsförbund och Moderata seniorer har i hittills nominerat Ulf Kristersson till partiledarposten.

LÄS MER: Flera förbund vill se Ulf Kristersson som ny M-ledare

Tidigare försvarsminister Mikael Odenberg(M). Foto: TT

Utmanaren – Mikael Odenberg

I veckan meddelade Mikael Odenberg att han kandiderar till posten som nästa partiledare. Han har precis som Kristersson en lång karriär inom Moderaterna, bland annat som försvarsminister i regeringen Reinfeldt.

Det var via sin Facebook-sida som Odenberg meddelade att han kandiderar till partiledarposten, men han skrev också att han inte vet hur stödet från partiet ser ut.

”Huruvida valberedningen kan tänkas ha något intresse för detta undandrar sig dock helt min bedömning” skriver Odenberg.

TV: Mats Knutson: Tre utmaningar för nya M-ledaren

Förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin har öppet gått ut och visat sitt stöd för Mikael Odenberg.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson tror att Odenbergs chanser att bli partiledare är begränsade.

– Jag tror att det finns andra kandidater som har större chanser, säger Mats Knutsson.

Före detta utrikesminister Carl Bildt (M). Foto: TT

Veteranen – Carl Bildt

Flera namn cirkulerar som eventuella efterträdare till Anna Kinberg Batra. Ser man till spelbolagens odds verkar många tro att Carl Bildt kan bli Moderaternas nya partiledare.

Moderaterna i Västra Götaland och Moderata seniorer har båda nominerat Carl Bild, detta trots att han uttryckligen sagt att han inte vill ställa upp.

– Partiledare ska man välja med framtidsperspektiv. Det ska vara ett framtidsnamn. Jag är före detta, säger Bildt till Expressen.

LÄS MER: Från Bohman till Batra – moderaterna pendlar i väljarstödet

Moderaternas nya partiledare

Visa

1 oktober håller partiet en extrastämma för att välja den nya Moderatledaren. Fram till 11 september tar valberedningen emot nomineringar från moderata länsförbund och organisationer.

Nomineringar

Dalarna: Ulf Kristersson

Norrbotten: Ulf Kristersson

Södermanland: Ulf Kristersson

Västerbotten: Ulf Kristersson

Västra Götaland: Carl Bildt

Moderata seniorer: Carl Bild och Ulf Kristersson

Partiledarkandidaten Ulf Kristersson (M) intervjuas i Agenda på söndag 3 september klockan 21.15. Se intervjun i SVT2 eller SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaternas kris

Mer i ämnet