Nooshi Dadgostar är vice partiledare för Vänsterpartiet och riksdagsledamot och nämns också ofta i spekulationerna om vem som kan ta över som partiledare när Jonas Sjöstedt nu meddelat att han lämnar posten i vår. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Dadgostar vill leda Vänsterpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Nooshi Dadgostar kandiderar till posten som Vänsterpartiets ledare. Vid en pressträff i riksdagen säger hon att hennes mål är att partiet ska bli bredare och att fler ska känna sig hemma i det.

– Många ska kunna lita på oss och känna att vi utgör den förändrande kraften i samhället, säger hon.

Enligt Dadgostar innefattar hennes vision för V att partiet ska ”växa på fler platser än de vi vuxit på hittills”.

– Socialdemokraterna har gått långt till höger i dag, det är en helt annan politisk situation. Då kommer V behöva fylla ut de luckor som S lämnat. Vi kommer att utgöra en helt annan politisk kraft i samhället de kommande åren, och det vill jag leda partiet i, säger hon.

– Det är vi som kan förändra sjukförsäkringen, det är vi som kan höja pensionerna och rätta till det som är fel i sjukvården.

Ni har med hjälp av Sverigedemokraterna tillfört välfärden miljarder. Hur känns det?

– Vi har våra väljare bakom oss för att driva vänsterpolitik. Vad SD gör, hur de tänker, tycker och röstar är inte under vår kontroll.

Er linje att driva opposition men inte fälla regeringen, är det den som gäller framöver?

– Den offensiva oppositionspolitiken vi för nu är en strategi med stark förankring i partiet, och som jag vill fortsätta med.

”Inte oväntat”

34-åriga Mehrnoosh ”Nooshi” Dadgostar har varit vice partiordförande för Vänsterpartiet sedan 2018 och suttit i riksdagen sedan 2014. Enligt TT Nyhetsbyrån gick hon med i partiet som 14-åring för att hon ”gillade Ung Vänsters feministiska kampanjer”. Dadgostar har gått juristprogrammet vid Stockholms universitet.

SVT Nyheters politiska kommentator Elisabeth Marmorstein säger att beskedet inte är oväntat.

– De två kandidater det talas mest om just nu är Nooshi Dadgostar och Ulla Andersson. Om Dadgostar ställer upp är frågan om Ulla Andersson kommer att göra det. Om Andersson inte ställer upp bedömer jag att stödet för Dadgostar är stort.

Väljs i maj

Ulla Andersson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, har redan fått stöd från flera V-distrikt. Andersson ville ta över efter Lars Ohly – men drog tillbaka sin kandidatur när det stod klart att det inte blir något delat ledarskap. Hon har ännu inte lämnat ett besked om hon kandiderar i år.

”Bra nyhet, Nooshi kommer bli en väldigt bra partiordförande om hon väljs. Hon är kunnig, intelligent, skarp och analytisk och dessutom både rolig och trevlig”, skriver Andersson på Facebook om Dadgostars kandidatur.

Vem som blir Vänsterpartiets nästa ledare kommer att beslutas under kongressen i Västerås 21-24 maj.

Rossana Dinamarca har sedan tidigare sagt nej till att kandidera till posten. Även EU-parlamentarikern Malin Björk och partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor Ali Esbati har sagt nej.

V i norr vill ha Tamara Spiric

I en debattartikel på Expressen Debatt förordar sju Vänsterpartister från landets nordligare distrikt en hittills okänd kandidat till partiledarposten – Tamara Spiric. Hon har tidigare varit kommunalråd i Umeå.

”När snart var fjärde invånare röstar på SD så behövs en färgstark person som folk hör och förstår. Tamara är den personen”, skriver de sju i debattartikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.