Justitieministern: De kan redan vara fria

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiens justitieminister Berhan Hailu säger till SVT i en exklusiv intervju att Martin Schibbye och Johan Persson redan kan vara släppta från fängelset.

– Benådningen har lämnats in till fängelset. Jag hoppas att de snart är släppta, om de inte redan är det, säger justiteministern i en intervju med SVT:s utsända Henrik Samuelsson.

SVT: Varför släpptes de?

– De släpps idag för att de accepterat att de begått brott. De har erkänt att de samarbetat med terrorister och att de olagligt har tagit sig in i landet.

Berhan Hailu säger att svenskarna också har lovat att aldrig begå liknande brott och att i framtiden arbeta enligt landets lagar.

– Med detta i övervägande och med tanke på hur de betett sig i fängelset har vi beviljat dem benådan.

Berhan Hailu säger att beslutet har fattats självständigt av den etiopiska regeringen och att internationella påtryckningar inte har spelat in i frigivandet av Martin Schibbye och Johan Persson.

– Man måste förstå att den etiopiska regeringen och det politiska partiet vet vad som ska göras och vad som inte ska göras. Det primära är Etiopiens folk och dess suveränitet Internationell press har ingenting att göra med benådningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska journalister fängslade i Etiopien

Mer i ämnet