Från vänster: Mats Knutson, Anna Hedenmo, Prescilia Haddad, Anders Holmberg och Camilla Kvartoft. Foto: SVT

De leder SVT:s valsatsning 2018

Publicerad

Söndagen den 9 september 2018 går svenskarna till valurnorna och SVT storsatsar för att hjälpa publiken få grepp om de avgörande frågorna. På programledarsidan blir det välkända profiler i nya roller samt en nykomling.

Allt är långt ifrån spikat i SVT:s valsatsning 2018, men i dag stod det klart vilka programledarna blir. Partiledarutfrågningarna görs av Camilla Kvartoft och Anders Holmberg. Båda kunniga på politikområdet och mycket rutinerade intervjuare, men det är första gången de axlar detta viktiga uppdrag.

Tunga intervjuare

– Anders och Camilla är helt nya som utfrågare. De har båda gjort många tunga politikerintervjuer i ”Agenda” men det här blir första gången de leder en satsning inför ett svenskt riksdagsval, säger SVT:s programchef Eva Landahl.

Camilla Kvartoft och Anders Holmberg leder partiledarutfrågningarna och slutdebatten. Foto: Janne Danielsson/SVT

Programledarduon leder även SVT:s avslutande partiledardebatt, den så kallade slutdebatten. Denna äger rum på fredagen före valsöndagen, och kan vara den tidpunkt då många osäkra väljare bestämmer sig för hur de ska rösta.

Trio leder valvakan

Även SVT:s valvaka får nya programledare. Mats Knutson har medverkat många gånger förut, men då som kommentator eller reporter på fältet. Vid sin sida får han Anna Hedenmo, som gjort åtskilliga partiledarutfrågningar och andra valprogram, samt Prescilia Haddad, till vardags reporter på SVT Nyheter.

Prescilia är rutinerad onlinereporter men gjorde relativt nyligen debut som programledare i SVT:s webbsändningar och som nyhetsankare i Morgonstudion. I valvakan kommer hon möta en mångmiljonpublik, och hon har ett uppdrag:

– SVT missar ibland de frågor som är viktiga för yngre väljare och tanken är väl att jag ska ta det perspektivet så gott jag kan. Det känns roligt och viktigt samtidigt som jag förstås inte kan svara för alla unga vuxna – det är ju inte precis en enhetlig grupp.

”Örat mot marken”

Enligt Eva Landahl kommer 2018 bli en stor utmaning för SVT:s valbevakning. Det handlar om att få upp ögonen för vilka frågor som väljarna tycker är viktiga och ge dem flera perspektiv.

Avgörande blir att få med hela Sverige, både geografiskt och socialt. Det bygger på kontakt med många människor, inte minst via sociala medier under #dinröst, och på samverkan med SVT:s 34 lokala redaktioner över hela landet.

– Allt är inte klart, men det kommer bli flera olika teman.  Ambitionen är att plocka upp människors egna erfarenheter, ta dem till politikerna och göra bra journalistik av det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer