I mitten av oktober kulminerade clownfebern i Sverige. Under bara ett dygn fick polisen i södra Sverige in över 80 anmälningar från oroliga människor som hade sett personer utklädda till clowner, skrev Sydsvenskan. Bland annat hade en person i clowndräkt jagat folk med kniv i Hultsfred och från Västervik kom en anmälan om att en clownutklädd människa hade följt efter och ofredat personer.
Inga samtal
Annat är det nu.
– Det är mycket färre samtal om clowner. Jag skulle nog vilja säga i princip inga, vad jag har sett den närmaste veckan, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisen i region Syd.
Precis som tidigare betonar polisen att larmen tagit onödiga resurser i anspråk.
– Men det är klart att man ska anmäla om man blir anfallen av en människa, oavsett om den är utklädd till en clown eller inte, säger Kim Hild.
Hotades till livet
Även polisen i Östergötland fick sin beskärda del av clownlarm i mitten av oktober. En kvinna i 20-årsåldern hotades till livet av två utklädda personer i Skänninge utanför Mjölby. Enligt kvinnan hade en av dem ett knivliknande föremål i ena handen.
I Linköping blev en 13-årig pojke hotad i ett skogsparti nära ett bostadsområde och en kvinna blev skrämd av en clownutklädd person i centrala staden.
Hysterin gjorde att Kolmårdens djurpark stoppade en planerad clownreklam inför Halloween och skrev ut en clownroll ur ett skådespel.
”Blir en uppskruvad bild”
Den senaste tiden har det däremot varit lugnt med larm.
– Sista veckan har det inte varit någonting, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland, som dock avvaktar vad som händer under lördagskvällen med möjligt Halloweenfirande.
Han tycker det är skrämmande att clowner har förknippats med våldsdåd.
– Det skapar ingen bra situation, det skapar en oro. Och det blir oftast en uppskruvad bild också, många gånger, och där är media med. Det hjälper till att för att skruva upp något, säger Lars-Göran Nilseryd.
Sprids med sociala medier
Att människor observerar otäcka clowner är inget nytt fenomen, åtminstone inte i USA. Där finns det sedan 1980-talet, enligt Benjamin Radford som har skrivit boken ”Bad clowns”. Han säger att skillnaden nu är att vi lever i annan värld med sociala medier.
– I dag, om du har en otäck video eller otäckt fotografi, blir det viralt på några timmar och det inspirerar efterapare på andra kontinenter, säger Benjamin Radford till tv-stationen KOB.
Han säger att lockelsen för upptågsmakare är clownens anonymitet.
– Du vet inte vem personen är. Det kan vara du, jag, eller någon på snabbköpet.
Fakta: Inget nytt fenomen
Rädslan för clowner har ett namn: Coulrofobi.
Rapporter om läskiga clowner har de senaste åren rapporterats från länder som USA, Storbritannien, Frankrike, Australien, Nya Zeeland och Kanada. Men det är inget nytt fenomen. Redan 1981 varnades grundskoleelever i Massachusetts i USA för hotfulla clowner i en svart bil.
En känd ondsint clown finns i Stephen Kings bok ”Det” från 1986. En ny spelfilm, med Bill Skarsgård i rollen som clownen Pennywise, väntas ha premiär nästa år.
Årets clownpanik har spridits som en löpeld över världen. Det är oklart vad som startat clowntrenden. Vissa menar att den härstammar från uppmaningar i sociala medier, andra har föreslagit att det är ett marknadsföringstrick inför någon ny skräckfilm.
Källa: The Washington Post med flera.