• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Charlotta Friborg, progamchef SVT Riksnyheter Foto: Stina Stjernkvist, SVT

De överlevandes röster – en seger för hopp och medmänsklighet

Uppdaterad
Publicerad

I Norge är den 22 juli inte längre ett datum som för tankarna till sol och högsommar. Datumet är synonymt med den värsta attacken mot landet i fredstid. 

När den högerextreme attentatsmannen Anders Behring Breivik till slut kunde gripas hade han mördat 77 personer. Åtta personer dog i bilbombsexplosionen i Oslo. 69 personer, de flesta barn och ungdomar samlade till sommarläger, mördades på Utøya. De sköts iskallt och metodiskt. En efter en. Många fler har skadats och traumatiserats svårt.

Tio år har gått.

SVT:s Carina Bergfeldt rapporterade då från Norge för sin dåvarande arbetsgivare Aftonbladet. Hon var en av de reportrar som var först på plats och hon bodde under två dagar med överlevande och förtvivlade föräldrar som väntade på besked om sina saknade barn. Hon rapporterade senare från den omfattande och skakande rättegången där förövarens hänsynslöshet blev tydlig i sin vidrighet. Men Carina Bergfeldts rapportering gav först och främst röst åt de överlevandes vittnesmål om dödsångest, smärta och sorg.

I år återvände Carina Bergfeldt, tillsammans med fotografen Linda Hörnqvist, för att möta några av dem som överlevde attacken och deras anhöriga. Resultatet är dokumentärfilmen ”Utøya – aldrig glömma, aldrig tiga”. Den berör inte genom dramatiska effekter eller starka känslomässiga utspel. Den berör genom sitt vardagliga tonfall där de som var där, på Utøya den 22 juli 2011, berättar om det oerhörda.

Att få höra dessa så hårt drabbade personers röster blir till en seger för anständighet, medmänsklighet och uthållighet. Där finns det obändiga hoppet trots mötet med grymhet och barbari. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet