Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på ett av Kustbevakningens spaningsflyg under uppdrag där de letar efter avvikelser på Östersjön. Foto: Fredrik Larsson

De övervakar gränsen med flyg – ser ryska krigsfartyg varje vecka

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningens patrullflyg spelar en allt viktigare roll när säkerhetsläget försämras.

Varje vecka möter de ryska statsfartyg på Östersjön – samtidigt som miljöhotet från den så kallade ”Skuggflottan” växer.

SVT följde med på en av flygningarna öster om Gotland.

Kustbevakningsflyget rör sig kring den svenska territorialgränsen varje dag, året om. I takt med att säkerhetsläget försämrats har tonvikt förskjutits från miljöövervakning – till gränsövervakning.

– Det har blivit ett större fokus, så vi är mer på tårna och mer observanta, efter att sådant som Nord Stream inträffat. Vi märker även av ett större intresse från andra myndigheter för vad som sker till sjöss, säger Mats, befälhavare på kustbevakningsflyget.

Hur ofta möter ni ryska statsfartyg?

– Det händer varje vecka och likadant med statsfartyg från väst och våra egna statsfartyg. Det är ett ständigt övande och fartygen är ständigt i omlopp, säger systemoperatören Erik.

Ombord på kustbevakningsflyget har Kustbevakningen tillgång till en rad olika sensorsystem, som radar och kameror. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Kustbevakningsflyget består av tre stycken propellerplan som är utrustade med olika typer av avancerade system, bland annat en spaningsradar som når över stora delar av Östersjön. När ett okänt fartyg dyker upp i Kustbevakningens radarsystem kan flyget ta sig dit för en visuell identifiering,

I de fall man upptäcker något som kan vara intressant för Försvarsmakten skickas informationen vidare.

– Det kan vara radarekon som inte finns med i systemen som kan vara på väg mot Sverige. Då kan det vara intressant att göra en gränskontroll, säger systemoperatören Anders.

Ett nytt fenomen på Östersjön är den så kallade skuggflottan som består framför allt av oljetankers från länder som inte har handelsembargo mot Rysslands olja.

På Kustbevakningen finns en oro för att en lägre säkerhetsstandard bland de här fartygen kan leda till olyckor – och miljökatastrofer.

– Vi ser ett nytt mönster av fartyg i oljetrafiken på Östersjön. Det handlar om en ny fartygsflotta från länder som inte har embargo mot Ryssland. Vi kan se att man har lite lägre krav på sjösäkerhet och utbildning i de här fallen och det gör att vi ligger närmare en olycka i många fall, säger systemoperatören Erik.

Kustbevakningsflyget har sin bas på Skavsta flygplats och når inom någon timme merparten av Östersjöområdet. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.