Tusentals rasar mot Haddiles utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Tvååriga Haddile hotas att utvisas till Frankrike – trots att ingen vet var hennes riktiga föräldrar finns. Det kunde SVT:s Sydnytt berätta redan i morse. På sociala medier väller de upprörda reaktionerna in.

Ett Facebook-event hade sent på fredagskvällen drygt 4700 medlemmar, ett par timmar efter att det startats av en privatperson. Dessutom finns en namninsamling med över 5400 underskrifter och en grupp på Facebook. Alla startades kort efter att SVT Sydnytt kunde avslöja att tvååriga Hadille, som misshandlats som bebis och varit nära döden, nu hotas att utvisas, efter att ha levt i två år i ett familjehem i Skåne. Detta trots att ingen vet var i världen hennes föräldrar befinner sig. Även på mikrobloggen Twitter har hundratals twittrat till protest mot utvisningen.

– Det känns som att det sker rätt ofta att många avvisas, trots att de har goda skäl att få stanna, säger initiativtagaren till ett av de event som dykt upp Facebook till stöd för Hadille.

Varför berördes du så djupt av Haddiles fall?

– Det kan ha att göra med att jag själv har ett barn som är ett, det ligger väldigt nära. Jag vet hur utsatt ett litet barn är och hur utlämnad hon är till sina föräldrar. Enligt anknytningsteorin spelar det ingen roll vem som är biologisk förälder, de som tar hand om henne och som hon växer upp med är de som hon tyr sig till. Det säger ju också det sunda förnuftet.

– Ska hon återförenas med sin biologiska mamma, tycker jag att det ska ske under sådana former att hon sakta får lära känna och bli trygg med henne.

På eventet har det även dykt upp flera rasistiska kommentarer som administratörerna nu försöker att rensa bort.

– De kan välja ett annat forum att diskutera på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet