Både Moderaterna och Kristdemokraterna tappar väljare i Sveriges rikaste områden, visar SVT:s kartläggning av väljarströmmar. Foto: Tim Aro/TT

De rika överger Moderaterna och Kristdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Kristdemokraterna är två av partierna som ser ut att bilda regering tillsammans efter valet. Men i Sveriges rikaste områden har partierna tappat stort, visar SVT:s grafik över väljarströmmar.

För Socialdemokraterna är utvecklingen den motsatta.

– Det är intressant när partier tappar i grupper och på platser där de tidigare haft ett starkt grepp. Det kan tyda på en omstrukturering av väljarbeteendet, säger valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Det blåser röda vindar i moderatland. I 91 procent av Sveriges 479 rikaste valdistrikt har M tappat väljarstöd, jämfört med valet 2018. Det är valdistrikt med en medianinkomst på mer än 400 000 kronor om året.  

Tendensen håller i sig även i de distrikt som har något lägre medianinkomst. Om man tittar på den fjärdedel distrikt med högst medianinkomst så har M tappat i cirka 80 procent av dem.

Tappar i Stockholmsområdet

Många av distrikten där M har förlorat väljare ligger i Stockholmsområdet, exempelvis i delar av Ålsten, Södra Ängby, Danderyd och Karlaplan. Detsamma gäller för Kristdemokraterna som tappat i delar av Täby, Kristineberg och Lidingö.

– Man kan fundera på om många välbärgade och högutbildade grupper i städerna, främst kvinnor, tyckte att M gått för långt åt höger och kunde identifiera sig och känna starkt förtroende för Magdalena Andersson (S), säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han tror också att regionalt viktiga frågor, till exempel sjukvården i Region Stockholm, kan ha spelat roll för förtroendet för M även på nationell nivå. Henrik Ekengren Oscarsson kommer i sin forskning framöver att följa upp M:s tapp av rika väljare.

– Det finns ett liknande mönster med utbildning i materialet, och hög utbildning hänger ju ofta tydligt samman med bra karriär och goda inkomster. Detsamma gäller chefsyrken, där vi också ser ett likadant mönster; ju fler med chefsyrken inom ett område desto mer har M tappat och desto mer har S vunnit, säger han.

S, MP och SD ökar bland de rikaste

KD har tappat väljare i nästan samtliga av landets rikaste områden, i hela 98 procent av distrikten. Även L och C har förlorat väljare i de rikaste valdistrikten, med ett tapp i 73 respektive 76 procent av distrikten med högst medianinkomst.  

Vänsterpartiet tappade också stort i samma väljargrupp, med hela 87 procent.  

För S är trenden den motsatta – partiet har ökat i samtliga av de rikaste valdistrikten, utom i ett, jämfört med förra valet. I välbärgade områden som Danderyd, Täby, Lidingö och Äppelviken har S gått starkt framåt i valet.  

Utöver S är det bara MP och SD som har fått ökat väljarstöd bland Sveriges rikaste. I 82 procent av de 479 valdistrikt där man har en medianinkomst på mer än 400 000 kronor om året ökade SD. Man ska dock ha i åtanke att partiet ökat stort totalt. För MP är siffran 79 procent i samma valdistrikt.

Grafiken utgår från de valdistrikt i Sverige som går att jämföra sedan förra riksdagsvalet (4145 stycken)

All data kommer från en beställning hos SCB och består av er rad olika variabler uppdelade på 2022 års valdistrikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.