Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det för några grupper som demonstrerar nu, och vad hoppas de uppnå? Se videon för expertens förklaring. Foto: TT/SVT

De samlade tusentals mot vaccin – nu vänder de sig mot public service

Uppdaterad
Publicerad

Frihetsrörelsen samlade tusentals på demonstrationer under pandemin. Efter en period av skuggtillvaro har individer från rörelsen börjat anordna demonstrationer – nu mot public service.

Den vaccinkritiska och konspiratoriska ”Frihetsrörelsens” facklor och banderoller var ett återkommande inslag på svenska gator under pandemin.

Gruppen skildrades i dokumentärserien ”Rörelsen”.

Demonstrationernas uttalade mål var att ”stoppa vaccinpass och medicinskt tvång”, men när coronarestriktionerna lyftes skiftades istället fokus mot krav på skattesänkningar på drivmedel.

Frihetsrörelsen skingrades därefter.

Men under slutet av 2023 började individer med kopplingar till Frihetsrörelsen åter organisera demonstrationer.

Nu kallas det en ”Kärleksmanifestation för Sverige”, och handlar inte längre primärt om vaccinpass eller bensinpriser.

En första demonstration 18 november 2023 beskrivs som en manifestation mot våld. Därefter skiftas fokus igen – nu mot public service, som man anklagar för ”mörkläggning, polariseringar och lögner”.

– Det är framför allt högerextrema nätverk som är drivande, sedan har vi spår av det som kallades för Frihetsrörelsen under pandemin, säger Hannah Pollack Sarnecki, forskare vid FOI.

Exempel på två ”Kärleksmanifestationer”. Foto: Faksimil

Arrangören: ”Blir indoktrinerade”

På lördagen samlades några hundratal under parollen ”Ta tillbaka SVT”. Det nya fokuset på public service ser initiativtagaren Pierre Tinderfjäll som ett initiativ i samma anda som Frihetsrörelsen.

– Allt som har med rättvisa och frihet att göra är intressant. Vi blir indoktrinerade och styrda att tycka och tänka saker när vi har media som styr informationen i en viss riktning, säger Tinderfjäll, och vänder sig emot att manifestationen skulle ha högerextrema förtecken.

När Tinderfjäll ombeds att ge exempel på områden där han tycker att rapporteringen är ensidig nämner han pandemin, Ukraina och Sveriges Nato-inträde, som man också demonstrerar mot.

Pierre Tinderfjäll ledde under pandemin en grupp som skulle ”skydda Frihetsrörelsens demonstranter mot polisen”.

Inför helgens manifestation har polisen inte mottagit någon ansökan om demonstrationstillstånd. Tinderfjäll menar att det inte behövs:

– Det står i svensk grundlag att vi har rätt till att samlas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utanför SVT i Stockholm samlades runt 300 demonstranter, enligt polisens bedömning. Även i andra delar av Sverige samlades totalt runt 100 demonstranter. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.