• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt personerna bakom Frihetsrörelsens egna säkerhetsstyrka. Foto: Rörelsen/SVT

Följde svenska vaccinmotståndare i två års tid: ”Kluven känsla”

Uppdaterad
Publicerad

Etnologen Kalle Ström har följt Frihetsrörelsen i två års tid – organisationen som låg bakom flera av de stora restriktionsprotesterna under pandemin 2021. I SVT:s dokumentär ”Rörelsen” ses bland annat hur gruppen organiserar en egen säkerhetsstyrka som ska kunna göra motstånd mot polisen.

Inifrån den vaccinkritiska och konspiratoriska organisationen Frihetsrörelsen vittnar dokumentärfilmaren Kalle Ström om dubbla känslor. Han berättar att han å ena sidan möttes av kärleksfulla och inbjudande människor med en annorlunda inställning till livet. Å andra sidan såg han en politisk rörelse med emellanåt obehagligt språkbruk, egen säkerhetsstyrka och prat om revolution.  

– Det var en väldigt kluven känsla. Gruppen i sig var harmlös och inbjudande, men språkbruket från ledarna fick mig att tänka: ’Var ska det här sluta?’, säger Kalle Ström.  

Han berättar att en vanligt förekommande övertygelse inom Frihetsrörelsen var den konspiratoriska tron om att vi människor måste frigöra oss från en dold maktelit som kontrollerar och manipulerar samhället. Men för många fanns också starka inslag av andlighet och viljan att leva på ett mer naturnära sätt.

Våldsbejakande extremister på demonstrationer 

Stiftelsen Expo granskar främlingsfientlighet och högerextremism i Sverige. De kunde se att gränserna mellan Frihetsrörelsen och högerextrema miljöer flöt ihop vid många av coronademonstrationerna under pandemin.   

Även Säpo varnade för att våldsbejakande högerextremister sökte sig till coronademonstrationer.  

Frihetsrörelsen själva hävdade att huvudbudskapet för demonstrationerna var att avskaffa vaccinationsbevisen – inte att främja någon politisk ideologi. Att de i samarbete med polisen ville motverka våld. 

Konspirationistiska miljöer lever vidare 

I dag är vaccinmotståndet tystare och Frihetsrörelsen upplöst. Men Daniel Poohl, vd vid stiftelsen Expo, säger att den konspirationistiska miljön i Sverige i allra högsta grad lever. 

– Många fick upp ögonen för detta under pandemin och blev “frälsta” i någon mening. Det är inget man lämnar lättvindigt bara för att pandemin är över. Även om Frihetsrörelsen är upplöst är hela miljön djupt problematisk eftersom det river ned förtroendet för ett demokratiskt samhälle och sprider kunskapsföraktande idéer.  

Se hela dokumentären Rörelsen på SVT Play, eller tisdag den 21/2 klockan 21:00 i SVT1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.