Säpo varnar för våldsbejakande högerextremister på coronademonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

På lördag genomförs demonstrationer mot vaccinationsbevisen i Stockholm och Göteborg, men även på flera andra håll i världen. Nu varnar Säpo för att våldsbejakande högerextremister har sökt sig till tidigare coronademonstrationer i Sverige.

– Det är ett tillfälle för dem att nå ut med sina budskap men också träffa människor som är arga och upprörda i syfte rekrytera, säger Susanna Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism vid Säkerhetspolisen.

Under pandemin har flera demonstrationer mot coronavaccin och restriktioner hållits i både Sverige och utomlands, som SVT har rapporterat om tidigare.

Demonstrationen i Stockholm har enligt polisen fått tillstånd för 3000 personer och bakom den står organisationen Frihetsrörelsen.

Det kan bli trafikstörningar i samband med demnonstrationen. Enligt Aftonbladet har region Stockholm uppmanat vaccinmottagningar nära demonstrationsplatsen att hålla stängt under dagen.

”Efter samtal med polisen har Region Stockholm beslutat att hålla vaccinationsmottagningar i närheten av Sergels torg stängda, detta för att undvika stora folksamlingar”, uppger regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg för Aftonbladet.

Vid helgens demonstrationer riktas udden mot vaccinationsbevisen och arrangörerna hoppas på så mycket som 20 000 demonstranter. Tidigare har demonstrationerna lockat allt från några hundra till drygt tusen personer.

– En sådan här mobilisering har jag inte sett i den här miljön förut, säger Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo som har följt organisationen.

Läs mer: Så mobiliserar pandemiförnekare i världen

Säpo: ”Viktigt att tänka till”

Coronademonstrationerna har tidigare uppmärksammats för att utöver missnöjet med coronapolitiken även samla en rad andra, ofta konspirationsteoretiska budskap.

Det senaste året har även Expo, som granskar högerextremism, kartlagt kopplingar mellan just Frihetsrörelsen och högerextrema miljöer.

– De gör aktiviteter tillsammans, man deltar på varandras evenemang. Ibland är det svårt att veta vad som är vad, säger Daniel Poohl.

– Även om det finns massa skäl att vara kritisk till covidpass är det värt att veta att den här demonstrationen kommer att organiseras av konspirationsteoretiska grupper som använder det som en inkörsport till deras alternativa världsbild, säger han.

Susanna Trehörning på Säkerhetspolisen poängterar att de inte intresserar sig för vad folk demonstrerar mot eller för. Men inom deras uppdrag ligger att följa våldsbejakande personer och enligt Säpo har flera personer inom den högerextrema miljön tidigare deltagit i coronademonstrationerna.

– Vi värnar verkligen om demonstrations- och åsiktsfrihet, det är en grundbult i demokratin. Men det viktigt att tänka till lite grann innan – vad är det jag vill göra vid den här demonstrationen och vad är det jag står för, säger hon.

Arrangören: Alla är välkomna

Max Winter är en av ledarna i Frihetsrörelsen. Enligt honom är huvudbudskapet att avskaffa vaccinationsbevisen och han lägger sig inte i vilken ideologi de som deltar har.

– Alla människor tar eget ansvar för sina handlingar och sina åsikter. Vi skapar ett forum där människor som har olika åsikter är välkomna, vi begränsar inte människor – vaccinerande eller ovaccinerade, politiska åsikter eller religiösa åsikter. Vi anser att alla människor har rätt att stå upp för den här frågan.

Skulle du anse att det var ett problem om våldsbejakande högerextrema deltog imorgon?

– Ett problem om det skulle bli våldsamt, absolut. Vi är i dialog med polisen och ska motverka våld så mycket vi bara kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.