Stor protest mot vaccinpass i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En stor demonstration mot vaccinationsbevis ägde rum i Stockholm under lördagseftermiddagen. Även i Göteborg demonstrerades det mot vaccinpass. Vid båda demonstrationerna gick det lugnt till.

Demonstrationen inleddes vid Norrmalmstorg i Stockholm klockan 14 på lördagseftermiddagen. Därefter tog demonstrationståget sig vidare till slutdestinationen Sergels torg.

Säpo har varnat för att våldsbejakande högerextremister skulle kunna söka sig till demonstrationen och när manifestationen inleddes fanns nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på plats med en banderoll. Enligt TV4 Nyheterna var även maskerade fotbollssupportrar på plats.

Tusentals väntades delta

Demonstrationstillståndet gällde för maximalt 3 000 personer, enligt polisen.

– Gränsen på 3 000 personer har inget med virusspridningen att göra, hade man valt exempelvis Gärdet så hade det kunnat vara fler personer. Men på de här platserna så lämpar sig det antalet, säger Per Fahlström presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Tände bengaler och smällare

Demonstranterna skanderade bland annat ”ja till frihet, nej till vaccinpass” och tände bengaler och smällare.

Strax innan klockan 17 var demonstrationen över och Sergels torg tömt på människor.

– Vi har inte behövt göra några polisiära ingripanden och ingen har skadats, säger Skagerlind.

Demonstration även i Göteborg

Även i Göteborg pågick en demonstration mot vaccinpass där omkring 3 000 till 4 000 personer deltog. Även där var läget lugnt.

Från demonstrationen i Göteborg. Foto: SVT

Innerstadstrafiken i Stockholm påverkas

• Busslinje 2, 54, 69 och 76 kommer tillfälligt köra en annan väg. Här kan du läsa vilka hållplatser som bussarna inte stannar vid.

• Trafiken förväntas påverkas mellan ca klockan 12.30-17.30.

Källa: SL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.