Hör bitr kommenderingschef Peter Ågren om 1 maj. Arkivbilder från tidigare demonstration. Foto: TT

Coronademonstration i city upplöst av polis

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen demonstrerade drygt 300 personer i city mot coronaåtgärderna, liksom man gjorde i andra städer i Sverige och i övriga världen.  Människor samlades vid 13-tiden på Norrmalmstorg men när polisen började upplösa demonstrationen drog man sig mot Kungsträdgården. Se hur det såg ut i videon ovan. Vid 15.30 hade skarorna minskat betydligt.

Stockholmspolisen var på plats tidigt med en massiv insats. En av SVT:s reportrar på plats sade att det var en av de största kommenderingarna han hade sett, i klass med högriskmatscher. Runtom hela Norrmalmstorg stod på förmiddagen polisbussar.

Länge stod demonstranter längs kanterna av Norrmalmstorg istället för att samlas på mitten, men 13.20 började några samlas i grupp och lyssna på en talare. På plats var människor i alla åldrar, många var äldre och en del hade små barn med sig.

Vid 13.30 började polisen försöka upplösa demonstrationen men folk gick då vidare mot Kungsträdgården, för att sedan vända tillbaka mot Norrmalmstorg, där de sedan fortsatte längs Biblioteksgatan i riktning mot Stureplan och Odenplan. Demonstrationståget var ett hundratal personer starkt enligt folk på plats.

15 personer avlägsnades

Stämningen var spänd och vid ett tillfälle försökte ett antal demonstranter rusa förbi polisen, men stoppades. 15 personer blev under dagen handgripligen avlägsnade av polisen.

Senare på eftermiddagen samlades demonstranter på Drottninggatan och polisen började upplösa den sammankomsten vid halvfem-tiden. Två anmälningar om våldsamt motstånd hade gjorts vid 16-tiden i samband med avvisningarna. Polisens insats pågår fortfarande, men antalet demonstranter på gatorna blir stadigt färre, enligt polisen.

Polisen har upprättat tre anmälningar om icke tillståndsgiven allmän sammankomst och en anmälan om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, efter att vittnen ska ha sett personer med brandfarliga föremål vid Mynttorget. Inga föremål ska dock ha hittats. Dessutom ska två anmälningar om våldsamt motstånd upprättas.

– Dagen har avlöpt på ett sätt som förväntats med bakgrund av informationen vi haft om upprop om allmänna sammankomster. Vi har varit väl förberedda men saknat dialog med arrangörer och det har landat i att vi har fattat beslut om att upplösa två av de allmänna sammankomsterna. Det har dock pågått tillståndsgivna allmänna sammankomster i regionen som genomförts efter konstens alla regler, säger Peter Ågren, biträdande kommenderingschef som arbetat med polisinsatsen i Stockholm i ett uttalande.

Enligt pandemilagen är det förbjudet att samlas fler än åtta personer på en allmän sammankomst. Dit räknas demonstrationer och både Stockholms finansborgarråd och landshövdning har reagerat mot dagens händelser.

”Högst ansvarslöst”

”Att uppmana människor att samlas i stora grupper mitt under pandemin är ansvarslöst. Dessutom syftar demonstrationerna till att skapa oordning och kaos. Samhället i alla dess delar behöver gå samman för att bekämpa både desinformation och pandemi”, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad i ett skriftligt uttalande.

Även Stockholms läns landshövding kommenterar demonstrationerna, skriver TT:

”Att människor samlades i en demonstration för två veckor sedan, mitt under rådande pandemi, var högst ansvarslöst. Det är minst lika ansvarslöst den här gången. Alla och envar har ansvar att följa regler och rekommendationer för att medverka till att förhindra smittspridning.”

Landshövdingen syftar på demonstrationen 6 mars som utgick från Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Hundratals samlades och sex personer skadades.

Coronademonstrationer 20/3

Pinnat inlägg

Stockholm. En handfull personer har handgripligen avlägsnats av polisen under protesterna i staden, enligt polisens presstalesperson. Desto fler har avvisats muntligen.

Det är i nuläget oklart om någon misstänks för brott i samband med demonstrationerna. Polisens insats pågår fortfarande, men antalet demonstranter på gatorna blir stadigt färre, enligt polisen.

Pinnat inlägg

Malmö. I Malmö har demonstranterna skingrats och ett fåtal människor med plakat rör sig nu ner mot Möllevångstorget - tätt följda av dialogpoliser.

Enligt SVT:s reportrar på platsen har polisens närvaro avtagit drastiskt den senaste halvtimmen.

Initiala uppgifter från polisen säger att 3-4 personer ska vara omhändertagna i samband med demonstrationen. Samma uppgifter gör gällande att demonstrationen samlade ett 50-tal demonstranter. Polisens presstalesperson på på plats gjorde dock uppskattningen att det rörde sig om 200 personer.

Totalt samlades många fler till platsen för demonstrationen, men enligt våra reportrar på plats har det varit svårt att urskilja exakt hur många som var demonstranter och hur många som bra var nyfiken allmänhet.

Pinnat inlägg

Göteborg: Polisen har ställt sig i en halvmåne runt Gustav Adolf-statyn. Manifestationen är upplöst och demonstranterna har skingrat sig. Fem personer blev tillfälligt omhändertagna av polisen.

Polisen har ställt sig i en halvmåne runt Gustav Adolf-statyn i centrala Göteborg.

Vi avslutar nu den här direktrapporten. Tack till dig som följde den tillsammans med oss!

Stockholm, kl 15.13. Polisen har bildat en ring med piketbussar runt korsningen Birger Jarlsgatan/Rådmansgatan. Några demonstranter står i mitten av gatan, men stämningen är lugn på platsen.

Polisen har på vägen från Norrmalmstorg avvisat en rad personer.

- Folk har förts iväg, säger Adam Wännman Zetterqvist, SVT Nyheters reporter på plats.

Foto: Adam Wännman Zetterqvist

Stockholm. Ett tiotal personer har avvisats av polisen vid Norrmalmstorg i samband med coronademonstrationen på platsen, enligt Daniel Furman, reporter på SVT Nyheter.

Rättelse: Polisen dementerar att någon ska ha frihetsberövats, vilket SVT Nyheter tidigare skrev ovan.

Demonstrationståget, ett hundratal personer starkt, har börjat röra sig från torget mot Kungsgatan via Biblioteksgatan. Antalet personer på plats ska ha minskat något jämfört med en timme sedan.

Malmö. Polisen har lyckats skingra stora delar av folksamlingen.

Enligt SVT:s reportrar på plats börjar stämningen att lugna ner sig något.

Polen. "Vi förenas av styrka" är ledorden för protesterna i Warszawa. Demonstranterna protesterar mot covid-19-restriktioner och kräver yttrandefrihet.

Demonstranter i Polen
Foto: Rafal Guz

Malmö. Flera personer har omhändertagits av polis, och folkmassan har nu rört sig ner i stan och fortsätter mot Triangeltorget.

Stockholm. "Ansvarslöst" säger Stockholms högste politiker.

"Att uppmana människor att samlas i stora grupper mitt under pandemin är ansvarslöst. Dessutom syftar demonstrationerna till att skapa oordning och kaos. Samhället i alla dess delar behöver gå samman för att bekämpa både desinformation och pandemi", säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad i ett skriftligt uttalande.

Även Stockholms läns landshövding kommenterar demonstrationerna, skriver TT:

"Att människor samlades i en demonstration för två veckor sedan, mitt under rådande pandemi, var högst ansvarslöst. Det är minst lika ansvarslöst den här gången. Alla och envar har ansvar att följa regler och rekommendationer för att medverka till att förhindra smittspridning."

Landshövdingen syftar på demonstrationen 6 mars som utgick från Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Hundratals samlades och sex personer skadades.

Göteborg: Nu löser polisen upp manifestationen på Gustav Adolfs torg.

Göteborg: Polisen har upprepade gånger sagt till folkmassan att skingra sig, men demonstranterna står kvar och jublar och sjunger.

Enligt SVT:s reporter på plats är stämningen än så länge lugn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.