Här löser polisen upp demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm den 6 mars. Foto: Vlada Cakic/SVT

Nya coronademonstrationer planeras på flera platser

Uppdaterad
Publicerad

Polisen förbereder sig nu för flera demonstrationer mot coronarestriktioner som väntas hållas i helgen. Det finns ingen tydlig arrangör för demonstationerna och inget tillstånd har heller sökts.

– Det finns två, tre olika platser i centrala Stockholm under lördagen som man pratar om, säger Mats Eriksson, polisens presstalesperson.

För två veckor sedan samlades hundratals personer i centrala Stockholm för att demonstrera mot coronarestriktioner. Nu förbereder sig polisen för liknande samlingar under lördagen.

– Vi har en tillräcklig resurs och möjlighet att hantera den troliga allmänna sammankomsten men vi har ett problem nu jämfört med förra demonstrationen. Nu har vi ingen tydlig arrangör och inget tillstånd sökt, det har marknadsförs i olika kanaler och då har vi anpassat oss efter det.

Kan tvingas avvisa folk

Coronarestriktionerna begränsar allmänna sammankomster till åtta personer och kommer det fler så kommer polisen tvingas skingra demonstrationerna.

– Vi jobbar ju med att föra dialog med arrangör och deltagare, om det inte hörsammas så tvingas vi då att upplösa sammankomsten och avvisa personer fysiskt.

Med anledning av de eventuella demonstrationerna finns risk för trafikstörningar under helgen, skriver Stockholmspolisen på sin hemsida.

– Eftersom vi inte har någon tydlig arrangör och inte haft möjlighet att ha en tydlig dialog med den personen så är det oklart vad vi kan förvänta oss, Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.